Kersenboogerd: Altijd goed medicatie-overzicht met Blockchain

medicijnen pillen op strips thuismonitoring bestelsystemen verslavende medicatie

“Tot een paar maanden geleden moest men mij, als het over blockchain ging, steeds weer uitleggen hoe het ook alweer werkte.” Dat zegt Joris Arts, ziekenhuisapotheker en bestuurder bij Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn. “Totdat ik Lucien Engelen een presentatie zag geven over een blockchain concept dat REshape Center for Innovation samen met Deloitte en SNS gebouwd had. Daarmee konden patiënten hun medicatie herhalen via een blockchain netwerk. Op dat moment begon het werkelijk te leven.”

Deze aha-belevenis zette Arts aan het denken over andere mogelijke toepassingen van blockchain in de zorg. Toepassingen met een hogere urgentie dan het herhalingsconcept. Dat urgente concept diende zich al snel aan: het te allen tijde kunnen genereren en ontsluiten van een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van een individuele patiënt. Doordat medicatiegegevens vaak verspreid zijn over dossiers van verschillende zorgverleners, kost het veel werk om een actueel medicatieoverzicht samen te stellen. “Als ziekenhuisapotheker zie ik hoe wij jaar na jaar letterlijk tonnen euro’s investeren om een AMO te produceren”, vertelt Arts. “Maar het bleef een moeizame operatie en het eindresultaat was altijd gebrekkig.”

 

LSP

Het Landelijk Schakel Punt (LSP) zou mede in deze behoefte moeten voorzien. Tot nu toe heeft het niet gebracht wat ervan verwacht werd, aldus Arts. “Het is een heel mooi streven, maar het gaat tergend langzaam. En het klopt nog lang niet altijd.”

Bovendien hebben uitsluitend medisch specialisten, huisartsen en apothekers toegang tot het LSP. Andere zorgverleners zoals diëtisten, thuiszorg, wijkverpleging en fysiotherapeuten, hebben dat niet. Laat staan dat de patiënt of diens mantelzorgers toegang zouden hebben. “Het genereren van een werkelijk actueel AMO zie ik als een gigantisch probleem in de huidige gezondheidszorg”, zegt Arts. “Als je dat zou kunnen aanpakken, dan heb je een veel betere businesscase voor de inzet van blockchain in de zorg. En die businesscase hebben wij bij Kersenboogerd nu gemaakt.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van maart.

 

Gerelateerde berichten...