Kunstmatige Intelligentie vooral gebruikt bij vinden nieuwe baan

Kunstmatige intelligentie wordt vooral gebruikt bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Ruim 44 procent van de Nederlanders en Belgen denkt daarbij dat de toepassing van AI vooroordelen in het sollicitatieproces vermindert.

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.600 werkzoekenden en werknemers in Nederland en België. De meeste van hen vinden wel dat de menselijke factor onmisbaar blijft. Dat geldt vooral in  in het verdere wervingsproces.

 

Algoritmen

Tachtig procent stelt dat een recruiter in het wervingsproces onbevooroordeeld moet zijn. Eenzelfde percentage beaamt dat werkgevers sollicitanten te snel of verkeerd beoordelen doordat zij, net als ieder ander, bevooroordeeld kunnen zijn.

Er is dan ook brede steun voor toepassing van algoritmen. Zo kun je de beste match realiseren tussen werkzoekende en de juiste vacature. Vooroordelen worden zo voorkomen.

Denk bijvoorbeeld aan nieuwe technologie voor geautomatiseerde assessments. Ze geven HR-professionals en recruiters inzicht in hoe kandidaten zouden presteren op bepaalde taken.

Menselijke factor

Ruim 44 procent van de respondenten beaamt dat toepassing van kunstmatige intelligentie vooroordelen in het sollicitatieproces vermindert. Toch geeft slechts 28 procent aan dat het wervingsproces voor sollicitanten eerlijker zou zijn zonder menselijke recruiters.

Dit onderstreept het belang van de menselijke factor. Vooral als het gaat om de beste match tussen werkzoekenden en de juiste vacatures. Kunstmatige intelligentie moet als toevoeging worden gebruikt.

Kunstmatige intelligentie blijkt als hoofdtoepassing wel erg gewenst bij de zoektocht naar werk op zich. Ruim zestig procent noemt dit als meest gewenste toepassing van AI. Verder scoort loopbaanadvies hoog met ruim vijftig procent.

Ruim 31 procent van de respondenten zou dan ook graag zien dat er meer gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde systemen en zelflerende computers in het wervings- en sollicitatieproces. Vooral als dit de zoektocht naar werk sneller en succesvoller maakt.

Bijna een derde zegt graag advies aan te nemen van een geautomatiseerd systeem of robot als het helpt bij die zoektocht naar werk. Vooral de chatbot wordt hier genoemd.

 

Gerelateerde berichten...

X