Kwart Nederlanders wil dit jaar minder vaak online zijn

Nederlanders

Met de jaarwisseling denken mensen aan hun goede voornemens voor het nieuwe jaar. Uit nieuw onderzoek van Kaspersky blijkt dat er nu ook digitale voornemens worden gemaakt. Meer dan vier op de tien (43%) Nederlanders heeft zich namelijk voorgenomen om in 2024 ingrijpende veranderingen aan te brengen in hun digitale gewoontes.

Digitale voornemens gaan over het maken van beloftes om online gewoontes te veranderen en online privacy te beschermen in het nieuwe jaar. Dat 43 procent van de Nederlanders digitale voornemens toevoegt aan hun levensstijl voor dit jaar is geen verrassing, aangezien we meer tijd dan ooit online doorbrengen. Maar wat misschien nog verrassender is, is dat van degenen die een digitaal voornemen hebben gemaakt voor 2023 (37%), 74 procent zich eraan heeft gehouden.

De belangrijkste digitale voornemens voor het nieuwe jaar zijn:

Het verminderen van schermtijd (24%)
Het gebruiken van sterkere wachtwoorden (16%)
Het internet gebruiken om meer geld te verdienen (11%)
Sterkere wachtwoorden maar ook wachtwoorden delen
Als het specifiek gaat om privacy en security van de digitale voornemens, dan zeggen de meeste Nederlanders dat zij dit jaar sterkere wachtwoorden gaan gebruiken (22%). Dit wordt gevolgd door het voornemen om de e-mail beter op orde te houden, door bijvoorbeeld mailtjes te verwijderen/archiveren of het uitschrijven van mailinglijsten, (19%) en de cookie instellingen op websites aan te passen in plaats van deze gewoonweg te accepteren (12%).

Social media en mentale gezondheid

Daarnaast is in het onderzoek gekeken naar het social media gebruik en digitale voornemens. Een op de vijf (22%) geeft aan meer bewust gebruik te gaan maken van social media, bijvoorbeeld door minder doelloos te scrollen. Het zetten van een tijdslimiet (22%) en het vermijden van social media tijdens het zijn met familie of tijdens het eten (13%), sluiten de top drie af.

De goede voornemens rondom social media zijn ook terug te zien in het lijstje van mentale gezondheid en digitale voornemens. De meeste Nederlanders zeggen dat zij minder hun social media gaan checken (13%), mensen of groepen ontvolgen die hen ongelukkig maken (11%) en meer moeite gaan doen om mensen face to face te ontmoeten in plaats van online (11%). Dit allemaal om de mentale gezondheid te verbeteren.

“We brengen meer tijd dan ooit online door en net zoals we ons echte leven voortdurend evalueren en aanpassen om gelukkiger en gezonder te zijn, is het logisch dat we hetzelfde doen voor ons online leven. Het is bemoedigend om te zien dat mensen zich realiseren hoe belangrijk het is om verbeteringen aan te brengen in hun digitale leven. Bijvoorbeeld door een digitale detox of grenzen te stellen, bestanden op te ruimen en de beveiliging en privacy te verbeteren. Deze stappen kunnen een grote impact hebben op online veiligheid en onze mentale gezondheid verbeteren, omdat we ons minder zorgen hoeven te maken over online fraude en oplichting. Door beter op wachtwoorden te letten, niet op verdachte linkjes te klikken of de instellingen van sociale media te controleren, kun je een meer georganiseerde, veilige en evenwichtige digitale levensstijl creëren.”, zegt David Emm, Principal Security Researcher bij Kaspersky.

Gerelateerde berichten...