Lancering eerste Nederlandse militaire nanosatelliet

Brik 2 in de werkplaats

De eerste Nederlandse militaire nanosatelliet gaat op 30 juni tussen 15.00-18.00 Nederlandse tijd de lucht in vanuit de Mojavewoestijn in de Verenigde Staten. Het bedrijf Virgin Orbit brengt de nanosatelliet BRIK II in een baan om de aarde. BRIK II is een experimenteel project van de Koninklijke Luchtmacht.

De satelliet is niet veel groter dan een pak melk. Daardoor kun je de satelliet veel sneller bouwen en is vele malen goedkoper, ook om te lanceren. De naam is een verwijzing naar het eerste vliegtuig voor de Luchtvaartafdeling in Soesterberg. Dit toestel uit 1913 heette ‘De Brik’. De Nederlandse krijgsmacht zette het toen in om het luchtvaartdomein te ontdekken.

Schakel

De ruimte is intussen een noodzakelijke schakel voor het informatiegestuurd optreden van de krijgsmacht. Defensie is zeer afhankelijk van satellieten. Denk bijvoorbeeld bij het gebruik van navigatie- en communicatiesystemen. En als het gaat om strategische inlichtingen is het gebruik van de ruimte onmisbaar.

De NAVO besloot in december 2019 dan ook om de ruimte als militair domein aan te merken. Amerika, Rusland en China zijn al jaren de grote speler op dit gebied. Ook zijn er al verschillende andere NAVO-lidstaten die ‘iets’ doen met de ruimte. Ook een hightech land als Nederland moet militair in het ruimtedomein aanwezig zijn om te helpen de NAVO beter geïnformeerd te houden.

Samenwerking

Om de ontwikkeling van de nanosatelliet schaalbaar en betaalbaar te houden, werkt Defensie samen met de Nederlandse industrie en kennisinstituten. BRIK II is hiervan het resultaat. De lancering is een eerste test om het potentieel van nanosatellieten voor militair en civiel gebruik aan te tonen.

Het Delftse bedrijf Innovative Solutions in Space is de ontwerper en integrator van BRIK II. Het Koninklijke Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft nieuwe technologieën ontwikkeld die via de BRIK II in de praktijk worden gebracht. Daarnaast is er samenwerking met de Technische Universiteit Delft (TU-D) en internationaal met de University of Oslo.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...