Laptopverbod in cabine vliegtuig wellicht uitgebreid: piloten niet blij

Het laptopverbod in de cabine van sommige vluchten wordt wellicht uitgebreid. Britse piloten zijn dat niet blij mee. Laptops in het ruim zien ze als een groter risico dan in de cabine. Het kan leiden tot grote branden in het ruimwaar je niet zo snel bij kunt dan wanneer het in de cabine gebeurt.

De piloten slaan alarm naar aanleiding van het Amerikaanse plan om laptops te verbieden op vluchten die van Europa naar de Verenigde Staten gaan.

 

Brand

De piloten zijn met name bang voor het risico op in brand vliegen van de batterijen van laptops en tablets in het ruim. In de Britse krant The Independent stellen piloten  ze al talloze van dergelijke incidenten hebben gezien. “Het gaat met name om elektronische apparaten met lithiumbatterijen. Ze kunnen plotseling in brand vliegen. Gebeurt dat in de cabine, dan kunnen we dat snel blussen. In het ruim van het vliegtuig kunnen de blussystemen dit niet goed aan.’’ Dit zegt luchtvaartspecialist en piloot Laurie Price in de Britse krant.

De luchtvaartdeskundige waarschuwt daarbij voor het feit dat het ruim slechter toegankelijk is dan de cabine. Bovendien zijn er materialen in het ruim die brandversnellend werken. Denk daarbij aan bagage en bijvoorbeeld brandstof.

 

Aanleiding

Aanleiding voor het laptopverbod is de vrees van de Amerikanen dat terroristen explosieven zouden kunnen verbergen in elektrische apparaten groter dan een smartphone. Donald Trump kondigde in maart daarom een laptop en tabletverbod in de handbagage af. Het verbod geldt tot nu toe alleen vanaf enkele Turkse en Arabische vliegvelden.

Trump wil nu echter dit verbod uitbreiden. Het gaat dit keer om alle vluchten die uit de hele Europese Unie naar de Verenigde Staten gaan. Inmiddels maakte de Europese Commissie grote bezwaren. Naar verluidt zou er inmiddels overleg zijn. Bevestigd is dit echter nog niet.

 

EASA is het eens

Het Europese Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) is het eens met de waarschuwing van de Britten. Elektronische apparaten met lithiumbatterijen moeten bij voorkeur in de cabine blijven, stelt de organisatie. Anders moeten luchtvaartmaatschappijen elke laptop of tablet controleren of of ze goed zijn uitgeschakeld.

 

Gerelateerde berichten...

X