Longchirurgie oefenen met virtuele simulaties

Longen bronchiën en vertakkingen

Longchirurgie oefenen met virtuele simulaties. Dat wordt binnenkort mogelijk in het Erasmus MC dankzij een subsidie van Kansen voor West. Het gaat om onderzoek naar de toepassing van virtual reality en dynamische simulaties in de  longchirurgie.

Cardiothoracaal chirurg in opleiding en onderzoeker dr. Amir Sadeghi en collega’s van de afdeling Thoraxchirurgie gaan samenwerken met MedicalVR (Amsterdam) aan dynamische 3D-modellen van de longen ter voorbereiding van operaties.

Maar er is meer mogelijk, volgens Sadeghi. ‘We kunnen voor trainingsdoeleinden virtuele simulaties maken van precies de longen een specifieke patiënt. De chirurg (in spé) kan dan virtueel de anatomie van de patiënt beoordelen en daarin de stappen van de operatie virtueel uitvoeren, zonder dat hij al echt opereert.’

Virtueel vastpakken

Hiernaast kunnen de dynamische longen gebruikt worden voor augmented reality. Zo kun je een operatie begeleiden door middel van dynamische anatomiebeelden. ‘We konden al in virtual reality de CT-beelden van de longen bekijken, maar nu kunnen we die ook virtueel vastpakken en vervormen, net zoals tijdens een longoperatie’, zegt hij.

Kansen voor West (KvW) is een economisch stimuleringsprogramma voor West-Nederland. De G4P4, bestaande uit de vier Randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de vier grootste steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht), hebben in nauwe samenwerking met instanties een nieuw programma samengesteld en ingediend in Brussel. Het programma krijgt medefinanciering door de Europese Unie.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X