Lucien Engelen: Augmented Reality en continue gezondheidsdata zorgen voor betere preventie

Augmented

Onlangs verscheen het boek ‘Augmented Health(care), the End of the Beginning’. “We moeten veel meer toe naar preventie”, zegt de auteur, Lucien Engelen. Engelen is tevens directeur van het REshape Center van het Radboudumc.

“Met nieuwe technologie wordt het mogelijk om een soort laag om mensen heen te creëren die hen helpt om gezondere beslissingen te nemen.”

Een gesprek over hoe snel de gezondheid(szorg) verandert.

Augmented reality is een informatielaag die over de werkelijkheid heen wordt geprojecteerd, zoals bij Google Glass. Engelen voorziet dat steeds meer mensen op een vergelijkbare manier omgaan met hun gezondheidsdata. “Steeds meer mensen verzamelen informatie over hun lichaam via smartwatches met hartslagmeter, stappenteller, thuisbloeddrukmeters enzovoort.”

 

Zorginstellingen

Naast data van medische aard kunnen zorginstellingen data verzamelen zoals via de GPS-tracker van iemand met dementie, of lifestyle gerelateerde data van een activity tracker. Het continu verzamelen van brede gegevenssets geeft veel meer inzicht in iemands gezondheid.

Nu ga je naar een arts als je je niet lekker voelt. Die doet een onderzoek, wat een momentopname is. Daarop wordt het hele traject afgestemd. In de nieuwe wereld genereren mensen – patiënten én gezonde mensen – de hele dag door data.

Engelen: “Daardoor krijg je veel meer informatie over iemands werkelijke gezondheid. Je ziet bovendien hoe iemands lichaam reageert op een bepaalde interventie. En je ontdekt patronen die vroeger onopgemerkt bleven. Zo kun je aan vroegsignalering gaan doen. Doordat mensen die data zelf ook zien, ook op een voor hen makkelijk te interpreteren manier, gaan ze bovendien anders over hun lichaam en hun eigen invloed op hun gezondheid nadenken.”

Slimme woning

Aan het oplossen van problemen wordt 90 procent van totale gezondheidszorgbudget besteed. Minder dan 10 procent is bestemd voor preventie. “Dat is natuurlijk belachelijk”, aldus Engelen. “Ik ben heel blij met het preventie-akkoord dat staatssecretaris Blokhuis heeft gesloten. Met een sterkere inzet op preventie kunnen we veel hogere besparingen realiseren dan we ooit halen met concepten als VHBC. Natuurlijk is waardegedreven zorg een relevante ontwikkeling. Maar met alleen het efficiënter en effectiever maken van zorg gaan we het niet redden.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van september.

Gerelateerde berichten...

X