Lucien Engelen: “Werk aan werkdruk-neutrale innovatie”

Zorg handen op elkaar publieke toezichthouders revalidatiezorg

Uit onderzoek blijkt dat zorgverleners bijna 40 procent van hun tijd achter een computer zitten om dingen vast te leggen. Ze zijn een soort van data-entry specialisten geworden. “Vind je het gek dat ze het plezier in hun werk verliezen?” vraagt Lucien Engelen, CEO Transform.Health en global strategist Digital Health  Deloitte Centre for the Edge, zich af. “Werk dus aan werkdruk-neutrale innovatie.”

“Daaraan hebben alle spelers in het stelsel bijgedragen. De overheid stelt registraties verplicht en verzekeraars eisen gedetailleerd inzicht, anders vergoeden zij niet. Dan willen zorgorganisaties nog graag een keur aan kwaliteitsstempels ontvangen, omdat dat het zo goed doet in marketingcampagnes. En hup, er komen weer tientallen registraties bij. Het gevolg is dat vrijwel iedere zorgorganisatie veel meer registreert dan nodig is. Van sommige registraties weten we niet eens meer waarom we het doen. En doordat systemen niet goed op elkaar aansluiten, vinden sommige ook nog eens twee of drie keer plaats.”

Werkdrukverlaging

Er ligt dus ruimte genoeg om te verbeteren. Er zijn ook allerlei (overheids)programma’s die hulp bieden hierbij. Denk aan Registratie aan de Bron. Maar toch gaat het allemaal nog veel te traag, vindt Engelen. “We moeten van werkdrukverlaging een veel belangrijker thema maken. Het bewustzijn moet omhoog en de actiemodus rondom dat thema moet sneller. Ik zie nog te vaak dat zorgorganisaties een nieuw systeem implementeren, terwijl de medewerkers op de werkvloer zo zwaar overbelast zijn dat ze bij voorbaat afhaken. Ze gaan het systeem ofwel niet gebruiken, of ze doen het omdat het verplicht is, maar zonder enige passie of energie.”

Het risico is dan groot dat ze de nieuwe software op een weinig efficiënte manier inzetten. Ieder pakket, of het nu e-mail of het ECD is, heeft handige snufjes die het makkelijker voor je kunnen maken. Maar als je die snufjes niet kent of ze simpelweg na een training niet onthoudt omdat je overbelast bent, dan blijf je dingen op een inefficiënte manier doen. Kortom, een nieuwe oplossing implementeren in een omgeving waar iedereen op zijn tenen loopt, is gedoemd te mislukken.

Het probleem van veel innovatie is dat het vaak tegen de bestaande situatie aan wordt geplakt, het komt erbij. Let dus op werkdruk-neutrale innovatie.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van juni.

Gerelateerde berichten...