Luxemburg start praktijktest internationale norm digitale circulaire vingerafdruk

man raakt met zijn wijsvinger een tablet aan

Luxemburg gaat van start met een praktijktest voor een internationale norm voor een digitale circulaire vingerafdruk voor producten. Op die manier moet je in een klap kunnen zien hoe ‘groen’ een product geproduceerd is. Dat maakte Het ministerie van Economische Zaken van Luxemburg bekend.

Het gaat om fase twee van de ontwikkeling van een internationale standaard. De digitale circulaire vingerafdruk geeft informatie over de duurzaamheid van producten aan alle belanghebbenden in de keten. Een eerste levensvatbare versie van de standaard wordt in de praktijk getest.De bedoeling is dat hierin de meest geschikte bestuursmodel, het auditschema en betrouwbare IT-systemen voor het beheer ervan boven tafel komen.

Betrouwbare gegevens

Luxemburg startte in 2018 met het zogeheten Circularity Dataset Initiative. Dit moet de moeilijkheid bieden voor industrie en consumenten om toegang te krijgen tot betrouwbare gegevens over de ‘groene’ eigenschappen van een product. En die desnoods aan te pakken als dat niet goed genoeg blijkt te zijn.

Volgens Luxemburg ontbreekt er momenteel teveel informatie over duurzaamheid en circulariteit, omdat het genereren en verwerken ervan te veel menselijke en financiële middelen vereist. Bovendien staan handelsgeheimen de transparantie in de weg en ontbreken rapportagestandaarden. Fabrikanten worden daardoor gedwongen om verschillende datasets in verschillende formaten naar klanten en productplatforms te sturen.

Intussen heeft een aantal andere landen zich ook al aangesloten bij het initiatief rond de digitale circulaire vingerafdruk. Twaalf landen en vijftig grote bedrijven zijn intussen aangesloten. Op 8 december wordt het initiatief besproken in een webinar.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...