Maatregelen tegen desinformatie Tweede Kamerverkiezingen

stemmen rood potlood en hokje

Het Kabinet gaat maatregelen nemen tegen desinformatie rond de komende Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar maart. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties komt met een speciale Nederlandse gedragscode.

Die code moet onder andere zorgen dat het transparanter wordt wie achter een politieke advertentie zit. Het maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen die zowel desinformatie rond de verkiezingen moet aanpakken als Nederlanders beter moet informeren. Voor dat laatste komt een nieuwe website.

Verder komen er maatregelen voor intensiveren van detectie van desinformatie. En nog voor de verkiezingen komt er een aanpassing van de Wet financiering politieke partijen (Wfpp).

Motie

In een motie vragen Kamerleden Middendorp (VVD) en Kuiken (PvdA) om een regeling voor openbaar toegankelijke archieven met geplaatste politieke advertenties. De gedragscode wordt opgesteld door een onafhankelijke partij. Dit gebeurt in samenwerking met internetdiensten en politieke partijen.

De Rijksoverheid is al bezig met inventariseren van stromen aan desinformatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om media-analyse en dreigingsbeelden. Zo moet er een totaalbeeld komen rondom desinformatie. Als de verkiezingen naderen worden de acties van de overheid op dit vlak intensiever.

Verder gaat ook de Wet Financiering Politieke Partijen op de schop. Daarmee moet de buitenlandse financiering van desinformatie ook gestopt worden. De wetswijziging moet giften buiten de EU onder meer gaan verbieden.

Verder worden politieke partijen verplicht om steeds belanghebbenden achter de rechtspersonen te vermelden. Afhankelijk van het verloop van de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel, kan de wijziging van de wet nog voor de verkiezingen van kracht worden.

Informatieve website

Om burgers ook zelf informatie op waarde te laten schatten heeft de minister het Netwerk Mediawijsheid gevraagd om richting de verkiezingen een informatieve website te maken. Daarin moet een duidelijke omschrijving komen over wat desinformatie is, hoe je dat kunt herkennen en hoe je ermee omgaat.

Minister Ollongren: Of het nu gaat om gebruik van bots of nepaccounts of politieke advertenties die misleidende informatie bevatten, dit zijn zorgelijke ontwikkelingen. Daarom kom ik met extra maatregelen die de kiezer moeten helpen om kritisch te kijken naar de informatie die rondgaat over de Tweede Kamer verkiezingen.

 

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X