Medische App Checker: handreiking bij beoordeling

Artsen die een nieuwe medische app eerst willen checken voordat patiënten ermee gaan werken hebben sinds kort een nieuwe tool: de Medische App Checker van de KNMG.

De checker moet antwoord geven op vragen als: Past de app bij de vragen die mijn patiënten hebben? Is de bescherming van persoonsgegevens wel optimaal? En hoe zit het met de privacy en beveiliging? Door beantwoording van deze vragen moet Medische App Checker (pdf) verantwoord gebruik van apps door artsen en patiënten stimuleren.

Hoe het werkt

De app checker voert een drietal checks uit. De is een zoekhulp voor het vinden van de geschikte app voor patiënten, artsen of mantelzorgers. Via de tweede check kan de betrouwbaarheid en kwaliteit van een medische app beoordeeld worden voordat de download plaatsvindt. Is de app eenmaal gedownload helpt de derde check bij beoordeling van de bescherming van persoonsgegevens.

De nieuwe Medische App Checker kan de volgende categorieën medische apps beoordelen:

  • Apps die als medisch hulpmiddel;
  • Apps voor efficiënt bijhouden, opslaan en delen van informatie: tracking, tracing en monitoring)
  • Communicatie-apps, zodat patiënten bijvoorbeeld vragen kunnen stellen aan een zorgverlener.

De Medische App Checker is vooral bedoeld ter ondersteuning van artsen, maar volgens KPMG kan het zeker van nut zijn voor ontwikkelaars en verkopers van dergelijke apps. Zeker nu er voor app-ontwikkelaars een Europese gedragscode in ontwikkeling is, kan de nieuwe app-checker een handig instrument zijn.

De conceptversie van de gedragscode is reeds gepubliceerd. Aan de definitieve versie wordt nog gewerkt

Gerelateerde berichten...

X