Meer Chinese bedrijven op zwarte lijst VS

China vorm van land in rood

De VS gaat 36 extra Chinese bedrijven op de zwarte lijst zetten. Op de uitgebreide lijst staat bijvoorbeeld chipproducent Yangtze Memory Technologies (YMTC). Deze en de andere bedrijven van de lijst moeten nu een speciale vergunning hebben om te kunnen leveren aan Amerikaanse bedrijven.

Dat blijkt uit een bericht van het Amerikaanse persbureau Bloomberg, dat eraan toevoegt dat dat het de bedoeling is dat de uitbreiding deze week al ingaat. Wat er nu gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Ook de getroffen bedrijven gaven nog geen commentaar.

Exportregels

De uitgebreide lijst is niet de enige aanscherping van de regels. De onlangs ingestelde extra strenge exportregels waarbij bedrijven in de VS worden gedwongen te stoppen met het leveren van apparatuur aan bedrijven uit dezelfde branche waarvan de eigenaren Chinees zijn. Dat moet onder andere zorgen dat China minder toegang krijgt tot geavanceerde systemen. Verder zijn er nieuwe regels die moeten voorkomen dat buitenlandse bedrijven chips of andere technologie doorverkopen aan China.

De meest recente toevoeging aan de zwarte lijst dateert van oktober. Toen zette de regering Bidon 31 Chinese bedrijven extra op de lijst. Het ging ook toen om bedrijven waarvan Amerikaanse functionarissen niet in staat waren ze te inspecteren. Dit zorgde voor oplopende spanningen tussen beide landen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X