Meeste hobby-drones alleen nog met EU-dronebewijs te besturen

rondvliegende drone

Vanaf 31 december 2020 is de EU-regelgeving voor hobby-drones van kracht. Belangrijkste verandering is dat iedere dronevlieger voortaan een EU-dronebewijs nodig heeft en deze verplicht bij het RDW moet registreren.

De verplichting geldt voor toestellen die zwaarder zijn dan 250 gram. Met het dronebewijs is alleen vliegen in de laagste risicocategorie, de zogenaamde ‘Open categorie’, toegestaan. Voor zwaardere drones zijn weer andere registraties nodig.

Wetgeving

De nieuwe wetgeving geldt naar schatting voor zo’n 70% van de toestellen. Dit overzicht is te vinden op www.droneflightacademy.eu. Het halen van een bewijs begint vanaf € 99,- en kan alleen plaatsvinden bij een door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen organisatie. In Nederland zijn naar schatting 100.000 drone-bezitters die met terugwerkende kracht met de nieuwe regelgeving worden geconfronteerd.

Voor veel hobby-dronebezitters zal het nieuws als een verrassing komen. “De nieuwe EU-regelgeving hangt al een tijdje in de lucht, maar het bekrachtigen hiervan duurde even. Inmiddels is deze wetgeving vandaag aangeboden en zal daarmee per 31 december van kracht worden,” aldus Roel van der Wal van Drone Flight Academy. “Hierdoor zal komende weken een flinke run ontstaan op de online cursussen. Tegelijk is het leuk om je tijdens de feestdagen te verdiepen in de theorie en kun je het EU-dronebewijs behalen. Het bewijs blijft vijf jaar geldig en is voor alle EU-lidstaten te gebruiken.”

Verantwoordelijkheid

De steeds drukkere lucht zorgt dat de basiskennis van dronebezitters op niveau moet zijn en blijven. “Wij zien veel hobbyisten die doorgroeien naar professionals en ook steeds meer nieuwe toepassingen en bedrijfjes ontstaan. Het is dan ook goed dat de sector volwassen wordt en de vrijblijvendheid wordt omgezet in verantwoordelijkheid,” aldus Roel van der Wal. “De verwachting is dat ook verkopers het makkelijker maken om met de drone ook direct het bewijs te halen zodat de keten zich sluit.”

Voor de meeste dronegebruikers en voor de meest verkochte drones geldt dus binnenkort een basis-examen verplicht. Dit examen bestaat uit 40 multiple-choice vragen en kan online plaatsvinden. Voor dronebezitters met een toestel tussen de 500 en 2000 gram is het verplicht om een aanvullende opleiding te volgen. Deze opleiding kent een aanvullend online examen. Vervolgens is het mogelijk je Europees Dronebewijs aan te vragen bij het RDW.

De regels voor grotere en commerciële drones blijven het zelfde. Daarvoor was al opleiding en certificering nodig en vaak ook een opgeleide dronepiloot.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X