Microsoftgebruikers kunnen data laten opslaan in EU

Microsoft logo voor gebouw

Europese Microsoftgebruikers kunnen vanaf volgend jaar kiezen of ze hun data in de EU willen opslaan. Dat maakte het bedrijf bekend in een blog. Nu komt het nog vaak voor dat data van Europese gebruikers in de VS terecht komen.

Volgens het bedrijf gaat het vooral om de clouddiensten Azure, Microsoft 365, en Dynamics 365. Het bedrijf zegt meteen te starten met de implementatie. Het proces zal eind volgend jaar afgerond zijn. Ze noemen het plan de EU Data Boundary for the Microsoft Cloud.

De techreus bouwde in de laatste jaren een paar grote datacenters in de EU, waaronder in Nederland op het terrein van gebiedsontwikkelaar Agriport A7, ten westen van de snelweg en ten zuiden van Middenmeer. De capaciteit van die Europese datacenters is volgens het bedrijf nu groot genoeg om data van Europese Microsoftgebruikers ook echt in de EU zelf op te slaan.

AVG

Dat overbrengen van EU-data naar Europa snel moet gebeuren is wel duidelijk. De privacywet AVG stelt sinds 2018 intussen al dat gegevens van Europese burgers in Europa moet blijven. Dit is vooral omdat in de VS andere regels gelden en burgers uit de EU vaak niet weten wat er gebeurt als hun data in de VS worden opgeslagen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X