Nationale Datacenter Dag in teken van verduurzaming en onderwijs

Datacenter

Op dinsdag 9 november vindt de jaarlijkse Nationale Datacenter Dag plaats. Dutch Data Center Association (DDA) organiseert ook dit jaar het evenement. Tijdens deze dag openen datacenters in heel Nederland de deuren voor het publiek. Dit, om geïnteresseerden een kijkje achter de schermen van het internet te kunnen bieden. Dit jaar ligt de focus op verduurzaming en onderwijs. Samen met Fontys Hogescholen organiseert DDA een onderwijsspecial voor studenten.

Coronacrsis

Digitalisering speelt een rol in vrijwel alle ontwikkelingen en uitdagingen in de wereld. De coronacrisis is daar een concreet voorbeeld van. In Nederland verliep de overgang naar digitaal werken en leren vrijwel probleemloos. Dit, dankzij de professionele datacenters die hier in Nederland staan. Zo waren we in staat staat om de toegenomen digitale druk op te vangen. Men verwacht dat mensen ook post-corona veel vanuit huis werken. Dit leidt tot minder drukte op de weg en minder CO2-uitstoot door verkeer.

Digitalisering in horeca

Ook in de horeca, landbouw en zorg speelt digitalisering een sleutelrol. Tegenwoordig bestellen bezoekers worden drankjes op het terras via een QR-code, houden boeren via sensoren hun akkers in de gaten en staan patiëntgegevens veilig opgeborgen in digitale kluizen. Nederland zet met een digitaliseringsstrategie vol in op innovaties. Denk daarbij aan kunstmatige intelligentie, IoT en VR. Dit betekent dat investeringen in de digitale infrastructuren noodzakelijk zijn.

Duurzaam en digitaal

De digitale economie brengt voordelen, maar gaat ook gepaard met uitdagingen en verantwoordelijkheden. De 21e eeuw staat namelijk niet alleen in het teken van digitalisering, we hebben ook te maken met de energietransitie, de klimaatcrisis en het woningtekort.

Met voornoemde maatschappelijke uitdagingen in het vizier, doet de datacenter sector een handreiking om samen met overheid, politiek en onderwijs mee te denken over oplossingen om de digitale toekomst te waarborgen en tegelijkertijd een rol te spelen in de opgaven die spelen op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en ruimtelijke ordening.

Hackaton voor studenten

Tijdens deze zevende editie van Nationale Datacenter Dag wordt daarom een onderwijsspecial georganiseerd in samenwerking met Fontys Hogescholen.

Naast een hoorcollege, toegankelijk voor alle studenten, zullen zo’n 60 Eindhovense studenten een datacenter bezoeken en meedoen aan een hackaton, met vraagstukken op het gebied van Smart Cities, Circulaire Economie, Cybersecurity en Digital Marketing. De ideeën van de studenten worden aan het einde van de dag gepitcht voor een jury.

Gerelateerde berichten...

X