Nederlandse coronasteun grootbedrijven gaat naar buitenlandse winstuitkering

corona met gasmasker

Nederlandse coronasteun aan een aantal multinationals blijkt te gaan winstuitkeringen binnen de moederbedrijven. Het gaat om de top 25 van ontvangers van de coronasteunregeling NOW.

Volgens onderzoek van de NOS gaat het onder andere om het Franse moederbedrijf van Atos, het moederbedrijf van Adecco, dat in Zwitserland zit, en DAF-trucks, waarvan het moederbedrijf in de VS zit. Bij een aantal andere grote bedrijven is het nog niet duidelijk of de steun naar winstuitkeringen in het moederbedrijf ging.

Eerder onderzocht de NOS al stukken van het ministerie waaruit bleek dat ze buitenlandse moederbedrijven wilden verbieden om winstuitkeringen te doen met publiek geld uit coronasteunregelingen. Uiteindelijk haalde het verbod het niet. Dat zou zijn gebeurd onder druk van het bedrijfsleven die dreigde met verlies van werkgelegenheid.

Atos

Uit het onderzoek blijkt dat IT-bedrijf Atos van Nederland ruim 22 miljoen euro coronasteunkreeg. Tegelijkertijd maakte het Franse moederbedrijf Atos SE winst maakte en dat rond de 97 miljoen daarvan uitgekeerd wordt aan aandeelhouders. Het gaat dan om de winst van 2020.

Daarbij zegt een woordvoerder wel dat het moederbedrijf in heel 2020 geen dividend uitkeerde, juist vanwege de coronacrisis. Verder zou in dat jaar het salaris van het topmanagement drie maanden lang 30 procent lager zijn geweest. De Nederlandse NOW-regeling zorgde dat gedwongen ontslagen uitbleven.

Bij Adecco keerde het moederbedrijf van het uitzendbureau ook keert winst uit, terwijl de Nederlandse coronasteun in 2020 rond de 55 miljoen euro was. Ondanks die steun wil het moederbedrijf Adecco Invest S.A. 365 miljoen euro dividend aan aandeelhouders storten over 2020. Verder betaalde het bedrijf bonussen uit aan de bedrijfstop. Dit staat ook in de jaarcijfers.De NOS vroeg Adecco om commentaar maar tot op heden is er geen reactie.

DAF

Terwijl de Nederlandse tak van DAF Trucks tegen de 49 miljoen euro aan coronasteun ontving, maakte het Amerikaanse moederbedrijf Paccar Inc winst. Zij keerde ook winstdeling aan aandeelhouders uit over het jaar 2020. Ook hier de mensen in de top bonussen. Het gaat in totaal om ongeveer 576 miljoen euro.

DAF wilde wel reageren op vragen hierover van de NOS. Volgens het bedrijf wordt de Nederlandse coronasteun ingezet om de werkgelegenheid in ons land te behouden.

Booking.com

Booking.com is ook een Nederlands bedrijf met een moederbedrijf in de VS. Zij maakten in het eerste kwartaal vorig jaar gebruik van de steunregeling, tot grote woede van veel mensen vanwege de grote winst in het jaar ervoor. Dat had tot gevolg dat het bedrijf in de latere fases geen beroep meer deed op coronasteun. Verder keerde het bedrijf over 2020 geen dividend uit en ook geen bonussen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X