NFT eerste SMS geveild voor 107.000 euro

oude telefoon

De eerste sms ooit leverde alf NFT (non-fungible token) 107.000 euro op. Dat gebeurde bij het Parijse veilinghuis Aguttes, die daarvoor een speciale veiling organiseerde.

De eerst sms ooit komt uit 1992 met als tekst Merry Christmas. Deze eerste short message service kwam van de hand van de Vodafone-programmeur Neil Papworth. Hij stuurde het bericht aan een collega die het kerstfeest van het bedrijf bijwoonde.

Digitaal certificaat

Een NFT is een digitaal certificaat van echtheid. Dat wordt ‘geplakt’ op een origineel digitaal museumstuk. De bezitter van de code kan daarmee aantonen eigenaar te zijn van, in dit geval, de eerste sms.

Wel is het bedrag lager dan gedacht. Aguttes en verkoper Vodafone rekende van tevoren op een bedrag richting de 200.000 euro.

Het telecombedrijf steekt de opbrengst niet in eigen zak. Het geld gaat naar de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. de nieuwe eigenaar krijgt naast de code ook een tastbaar bewijs: een digitale fotolijst waar de winnaar de sms in kan ophangen.

De eerste sms is niet het enige digitale erfgoed dat onder de hamer gaat. In maart dit jaar ging de eerste tweet ooit, die van Twitter-oprchter Jack Dorsey onder de hamer. De tekst: “Just setting up my twttr”, werd op 21 maart 2006 gestuurd.

De uiteindelijke eigenaar kreeg een certificaat van echtheid met daarop een handtekening van Dorsey. De koper kreeg er de metadata van de allereerste tweet bij.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...