Nieuw Health Innovation Netherlands adviseert zorginstellingen

Het nieuwe Health Innovation Netherlands (HI-NL) gaat ondernemers in de zorgsector adviseren over hun infrastructuur. Medische technologie moet zo beter aansluiten op maatschappelijke behoeften.

Het initiatief werd tijdens de werkconferentie Nationale Agenda Medtech op het ministerie van VWS aangekondigd. De groep kan ondernemers en de zorgsector adviseren over medische technologie en onderzoek daarnaar. Health Innovation Netherlands adviseert ook over de implementatie. Het gaat om gezondheidsinnovaties die aangetoond veilig, werkzaam, effectief en betaalbaar zijn.

 

Belangrijke rol

Medische technologie speelt een belangrijke rol voor de gezondheid van mensen wereldwijd. Op dit moment  zijn er >500.000 medical devices en >400.000 gezondheidsapps in gebruik.

HI-NL is een brede infrastructuur. Patiënten, artsen en behandelaars doen eraan mee. Zo kunnen partijen in de zorgsector zorgen dat veilige, werkzame, effectieve en betaalbare medische technologie sneller slaagt.

Het initiatief komt van een groot aantal Nederlandse organisaties uit het veld. Hoogleraren Maroeska Rovers (Radboudumc) en Carl Moons (UMC Utrecht) geven er leiding aan. Het ministerie van VWS stelt een opstartsubsidie beschikbaar.

 

Ronde Tafels

Health Innovation Netherlands biedt Ronde Tafels aan voor innovators. Dit gebeurt bij voorkeur in de vroege fase. Eerst bespreken patiënten, artsen, verzekeraars, onderzoekers en toezichthouders alle aspecten van het project. Denk aan veiligheid, werkzaamheid, effectiviteit en betaalbaarheid van een nieuwe gezondheidsinnovatie. Dit gebeurt voordat deze op de markt of in het zorgstelsel komt.

De ondernemer ontvangt verovolgens een gedegen advies over de kansen en kwetsbaarheden van zijn of haar product of dienst. Uit de eerste try-outs blijkt dat ondernemers tot wel vijf jaar kunnen winnen door in een vroeg stadium alle vereisten en overwegingen uit het veld te horen.

 

Europa

De nieuwe Europese Medical Devices Regulation treedt op 1 mei 2020 in werking. Dit is volgens de initiatiefnemers meteen een unieke kans om de besluitvorming rond invoering en opschaling van medische technologie te verbeteren. De nieuwe wetgeving eist verdere onderbouwing van medische claims van medische technologie.

Vorig jaar bracht secretaris-generaal Erik Gerritsen tijdens de eHealthweek een bezoek aan Kulturhus Trefkoele+ in Dalfsen. Daar vertelden vrijwilligers Henk van Lubek en Theo Eilert hem hoe de Uitprobeerdienst voor thuistechnologie zorgvragers en ‑aanbieders bij elkaar brengt. De conclusie van dit werkbezoek: innovatie doe je samen.

Gerelateerde berichten...

X