Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning

man met hoed zonder gezicht

Gezichtsherkenning gebruiken terwijl je de privacy van mensen optimaal beschermt lijkt een utopie maar lijkt nu, mede door het TNO toch werkelijkheid te worden.

TNO denkt nu dat je vooral biometrische gezichtstemplates veilig zou kunnen vergelijken. Dit is de zogenaamde ‘multi-party computation’ (MPC). Uit een technisch experiment blijkt dat je met een aantal updates dit snel en veilig in bestaande technologie kunt verwerken. De resultaten staan in het rapport ‘Privacybescherming bij niet-coöperatieve gezichtsherkenning‘.

Werkbaar

Als je bij de toepassing snelheid en functionaliteit tegen elkaar afweegt wordt alles werkbaar, is de conclusie van de onderzoekers. Hoe meer de software moet doen, hoe langzamer alles werkt en hoe groter de risico’s op privacyschending.

Stel je bijvoorbeeld de vraag of het wel nodig is dat de software de mate van gelijkenis moet berekenen en doorgeven. Een grote matchlist met daarbij veel zoekopdrachten drukken de snelheid aanzienlijk.

De resultaten zijn vooral belangrijk voor gezichtsherkenning zonder medewerking van de betreffende personen. Dit heet ook wel niet-coöperatieve gezichtsherkenning. De beslissing om deze technologie in te zetten voor dit soort niet-coöperatieve toepassingen moet je juist daarom zorgvuldig afwegen.

Het instituut voerde in opdracht van de Johan Cruyff Arena, de Gemeente Amsterdam en de politie een onderzoek uit naar dit fenomeen. De uitdaging was om manieren en technieken te ontwikkelen die goed bruikbaar zijn voor veiligheidsdiensten en tegelijk de privacy van mensen waarborgen. Nu blijkt dus dat je wel degelijk concrete voorwaarden, methoden en technieken kunt gebruiken die dat waarborgen.

Krachtig

Gezichtsherkenning is een krachtig hulpmiddel dat bijvoorbeeld al door de politie wordt toegepast bij het identificeren van verdachten. In potentie kan het ook helpen om in publieke ruimtes de veiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld door gevaarlijke personen tijdig te herkennen

Omdat je verdachte personen en anderen in dezelfde ruimte natuurlijk niet vooraf om toestemming kunt vragen, heeft dit flinke gevolgen voor de privacy. En wordt het daarom niet altijd als wenselijk ervaren. De resultaten uit het rapport moeten helpen bij veilige implementatie van dergelijke software.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X