Nieuwe polsband met ECG waarschuwt voor boezemfibrileren

Een groep onderzoekers uit Litouwen hebben een polsband gemaakt die de drager kan waarschuwen bij boezemfibrilleren. Dit is een hartritmestoornis die zorgt dat het hart onregelmatig en te snel gaat kloppen.

Het apparaat kan ook meteen ECG’s maken. Zo kan de cardioloog vroege stoornissen veel sneller opsporen.  Nu nog controleert de cardioloog alleen periodiek op boezemfibrileren. De vroege stoornissen komen hierbij niet voldoende in beeld.

De polsband moet zorgen dat ook aanvallen van boezemfibrileren die zo af en toe eens optreden worden opgespoord. Volgens de makers zorgt dit dat de complicaties, zoals een herseninfarct, minder snel zullen plaatsvinden.

 

Apple Watch

De makers stellen dat het apparaat beter functioneert dan een app voor de Apple Watch, die begin dit jaar ernstig werd bekritiseerd. Artsen in de VS stelden dat ze serieuze vraagtekens hebben bij de betrouwbaarheid van het hartfilmpje van het slimme horloge. Gebruikers kunnen die  maken met de nieuwe Apple Watch 4.

Op techblog the Verge zegt cardioloog Gregory Marcus van de University of California in San Fransisco dat de resultaten ervoor kunnen zorgen dat gezonde mensen zich onterecht zorgen gaan maken. Meer data is niet altijd beter, zo stelt de arts.

 

Eenvoudig

Het polsbandje Qruxx tech is volgens directeur van het Biomedical Engineering Institute van de Technische Universiteit Kaunas in Litouwen Vaidotas Marozas  eenvoudig en betrouwbaar.

Het bandje heeft ten eerste een sensor die zolang de patiënt het draagt continu de slagaderlijke doorbloeding in de pols meet. Ten tweede genereert een elektrocardiografisch element een controlesignaal.

Zodra deze sensor boezemfibrilleren detecteert, krijgt de patiënt een trilsignaal. De bedoeling is dan dat de patiënt met de andere hand het polsbandje aanraakt. Op dat moment wordt er meteen een ECG gemaakt.

 

Test

De polsband wordt momenteel nog getest. Hij is nog niet klaar voor gebruik door patiënten omdat de eerste resultaten buiten het lab nog niet optimaal zijn. De signaalprocessoren blijken nog niet helemaal goed overweg te kunnen met de gevolgen voor de hartslag bij sporten en bewegen bijvoorbeeld.

Verder is het de bedoeling dat de functies van de polsband uitgebreider worden. De onderzoekers willen bijvoorbeeld een algoritme toevoegen die registreert hoe het hart reageert op inspanning. Verder moet de polsband nog geschikt worden gemaakt voor gebruik bij andere hartaandoeningen.

 

Gerelateerde berichten...

X