AI-chatbot verheldert standpunten partijen voor verkiezingen 2023

AI-chatbot verheldert standpunten partijen voor verkiezingen 2023

Met de verkiezingen voor de Tweede Kamer in aantocht kunnen kiezers hulp krijgen van een AI-chatbot. Daarmee kunnen kiezers zich makkelijk verdiepen in de exacte standpunten van de politieke partijen.

Op het platform kunnen bezoekers elke, voor hen belangrijke, vraag direct stellen aan de verkiezingsprogramma’s van de deelnemende partijen. Bij elk antwoord staat een bronvermelding, zodat kiezers precies kunnen zien op welke delen van het verkiezingsprogramma het antwoord is gebaseerd. Deze transparantie zorgt voor een helder en onbevooroordeeld beeld van de standpunten van de partijen.

Dat vragen stellen kan overigens ook in een andere taal dan Nederlands. De chatbot herkent automatisch de taal en geeft vervolgens antwoord in diezelfde taal. Het programma moet zo de keuze voor een partij tijdens de verkiezingen makkelijker maken.

Nuance

Als een verkiezingsprogramma geen antwoord geeft op een gestelde vraag, omdat het onderwerp er niet in voorkomt, zal de chatbot dit duidelijk aangeven. Echter, als de chatbot wel antwoord kan geven, is het heel eenvoudig voor gebruikers om te zien op welke tekstdelen van de originele tekst het antwoord gebaseerd is.

Dit zorgt dat de nuance van antwoorden, vooral bij complexe vraagstukken, overeind blijft. Het is een belangrijk aspect, aangezien sommige verkiezingsprogramma’s veel uitgebreider zijn en een breder scala aan onderwerpen behandelen, terwijl andere beperkter zijn en mogelijk niet op alle vragen antwoord kunnen geven.

Sjoerd van Tilburg van WijsStemmer.nl: “We willen kiezers de mogelijkheid bieden om zich te richten op de onderwerpen die zij persoonlijk belangrijk vinden, in plaats van te vertrouwen op de prioriteiten van een stemadvies systeem. Tegelijkertijd besparen we kiezers de moeite om verkiezingsprogramma’s van kaft tot kaft door te nemen.”

Lees ook: