Amnesty: Algoritmes Facebook verergerde Rohingyahaat

Amnesty: Algoritmes Facebook verergerde Rohingyahaat

Algoritmes van Facebook droegen bij aan wakkerde Rohingyahaat flink aan. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport. De Rohingya’s zijn in Myanmar een etnische minderheid.

Het platform zou destijds (2017) wel op de hoogte zijn van de problemen maar niets hebben ondernemen om het te laten stoppen. Het probleem zit in het gebruik van algoritmen: een rekenmethode die een gebruiker bepaalde content voorschotelt. Probleem zit in het feit dat het algoritme zorgt dat de gebruiker die aangeeft iets leuk te vinden, meer van dat zelfde te zien krijgt. Dit moet zorgen dat de bezoeker zo lang mogelijk op het platform blijft.

Amnesty stelt in het rapport dat mensen die warme banden hadden met het leger van Myanmar dat vorig jaar via een staatsgreep aan de macht kwam, Facebook “hebben overspoeld met antimoslimberichten”. Rohingya’s werden in die berichten bijvoorbeeld omschreven als “indringers”.

Bezoekers klikten op die berichten, waarna ze er door het algoritme meer en extremere berichten van te zien kregen, Volgens Amnesty International veroorzaakte dit “een storm van haat tegen de Rohingya’s die bijdroeg aan het geweld”. De haat sloeg dus over van online naar fysiek.

De VN trok eerder al de zelfde conclusie. Volgens het rapport van Amnesty zou Meta nu over de brug moeten komen met een schadevergoeding.

Rohingyahaat

De Rohingya’s hebben als etnische minderheid in het vroegere Birma, dat nu Myanmar heet, al decennia te maken met onderdrukking en discriminatie. Dat escaleerde in 2017, toen het leger hard optrad tegen demonstrerende Rohingya’s die een betere positie wilden en een eind aan de achterstelling. De opstanden werden hardhandig neergeslagen waarbij 15.000 tot 25.000 mensen omkwamen en ruim 700.000 het land uit werden gejaagd. Dat gebeurde vooral naar buurland Bangladesh, waar veel mensen nog steeds in kampen zitten.

De berichten op Facebook droegen volgens Amnesty bij aan het verergen van Rohingyahaat. Meta, het moederbedrijf van Facebook, stelt echter dat niet zij maar het leger in Myanmar verantwoordelijk is. Wel zijn er intussen maatregelen genomen. Het bedrijf steunt intussen zogeheten antihaatinitiatieven tegen de Rohingya’s, maar of ze ook schadevergoedingen gaan betalen is niet duidelijk.

Lees ook: