Indeed: Arbeidsmarkt voor IT-functies in Nederland kleiner

Indeed: Arbeidsmarkt voor IT-functies in Nederland kleiner

Per inwoner zijn er in Nederland minder vacatures voor IT-banen dan in Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent  niet dat er in Nederland een minder groot tekort bestaat aan technisch personeel. De vraag naar dergelijke vacatures is hier namelijk ook lager.

De concentratie van IT-functies ligt in Nederland wel hoger dan in Frankrijk, waar per inwoner dan weer iets vaker gezocht wordt naar dergelijke functies. Amsterdam is de Nederlandse stad met de meeste IT-vacatures; de hoge concentratie van IT-vacatures maakt van de hoofdstad zelfs een van de zes Europese techhubs. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld.

Om tot die conclusie te komen, vergeleek Indeed het aantal in Nederland geplaatste vacatures voor IT-functies met het aantal in andere landen. De vacaturesite deed hetzelfde met het aantal zoekopdrachten en hield ook daarbij rekening met het aantal inwoners per land. Behalve vacatures voor programmeurs nam Indeed ook softwaregerichte functies als engineer, webdeveloper, data scientist en andere specialismen mee in de vergelijking.

Vergelijking
Uit die vergelijking komt naar voren dat de concentratie van het aantal openstaande IT-functies in Nederland 37 procent lager ligt dan in Duitsland, 27 procent lager dan in Ierland en achttien procent lager dan in het Verenigd Koninkrijk. In Frankrijk ligt de concentratie van het aantal IT-functies nog lager dan hier: per inwoner zijn er in Nederland twee keer zo veel vacatures voor IT-banen als bij de Fransen.

De concentratie van het aantal zoekopdrachten naar IT-functies ligt in het Verenigd Koninkrijk maar liefst 2,2 keer hoger dan hier, en in Ierland 2,1 keer hoger; in Duitsland was dat 1,3 keer hoger. In Frankrijk werd er gemiddeld 1,5 keer vaker gezocht naar dergelijke vacatures. De kloof tussen vraag en aanbod van IT-personeel is in Duitsland het best zichtbaar. In alle onderzochte landen is er een tekort aan IT-specialisten, maar bij de Duitsers is dat tekort het grootst.

Data-analist meest populaire zoekterm
Uit het onderzoek van Indeed blijkt ook dat, als het om IT-banen gaat, er in Nederland het meest wordt gezocht naar vacatures voor data-analisten, gevolgd door de zoektermen data scientist en big data. Van alle Nederlandse gemeenten is Amsterdam de plaats met de meeste IT-functies. De concentratie van IT-banen ligt in de hoofdstad van Nederland ongeveer gelijk aan die in steden als Berlijn, Londen, Parijs en Dublin.

In de zoektocht naar internationaal talent pakken Nederlandse bedrijven het slimmer aan dan hun concurrenten in andere niet-Engelstalige landen, zo komt verder uit het onderzoek naar voren. Op vacatures die in het Engels worden geplaatst, wordt vanuit het buitenland gemiddeld twee keer zo vaak geklikt als op vacatures in de nationale taal.

In Nederland wordt meer dan de helft van alle vacatureteksten voor IT-functies opgesteld in het Engels. Het belang van dit fenomeen is vooral duidelijk zichtbaar in Duitsland, waar één van de drie klikken op IT-vacatures in het Engels uit het buitenland afkomstig is.