2min Personeel

Autonome voertuigen in het distributiecentrum maakt werk 20% sneller

Autonome voertuigen in het distributiecentrum maakt werk 20% sneller

Autonome voertuigen die het werk in een distributiecentrum van een online supermarkt minder belastend maken. Sinds eind vorige week test Collect&Go dat in het eigen distributiecentrum. Het zou twintig procent sneller gaan en het werk voor de mensen lichter maken.

Collect&Go is de online boodschappendienst van Colruyt Group. In het distributiecentrum in Londerzeel is het innovatieteam van het bedrijf gestart met de versafdeling van het distributiecentrum. Het begon vorige week met 22 van deze Self Driving Vehicles (SDV’s). De 260 medewerkers werken zij aan zij met SDV’s en ze zijn snel ingeburgerd. Medewerkers gaven alle voertuigen intussen namen, Er rijden nu dus een Daryl, Alessandro, Fanta en allerlei anderen rond.

Het initiatief moet de logistieke operaties niet alleen versnellen, maar ook verbeteren. De autonome voertuigen navigeren zelfstandig door het magazijn. Ze leiden de Collect&Go-medewerkers naar de juiste locaties voor het verzamelen van artikelen. Elke SDV toont op een scherm de lijst van te verzamelen producten en bepaalt automatisch de meest efficiënte route. Gevolg? Kortere loopafstanden én de productiviteit van het rondhalen van versproducten verhoogt met 20%. Als een medewerker bij een locatie aankomt, nemen ze de producten uit het lijstje en plaatsen die in de bakken op de SDV. Die begeleidt elke stap nauwkeurig waardoor de kans op fouten vermindert en de efficiëntie groter wordt. Het werk wordt minder fysiek belastend.

Het is volgens Kim Vancauwenberghe, verantwoordelijke van Colruyt Group Smart Innovation, niet zo dat je autonome voertuigen zomaar overal in het bedrijf kunt inzetten. “Het is een ideale oplossing voor het klaarmaken van Collect&Go-bestellingen, maar het zou een misvatting zijn om te denken dat deze technologie zomaar inzetbaar is in al onze logistieke processen. Elk van onze operaties heeft zijn eigen eisen qua snelheid en volume, en vraagt om een specifieke aanpak.”

Colruyt Group Smart Innovation heeft heel wat ervaring op het gebied van SDV’s. Er zijn al tests geweest een onbemand voertuig voor thuisleveringen door Collect&Go in 2023 en de ontwikkeling van zelfrijdende pallettrucks in co-creatie met STILL. De verwachting van het bedrijf is dus ook dat de autonome voertuigen een blijvertje zullen worden.

Lees ook: