2min Personeel

Supply chains zetten vol in op automatisering om personeelskrapte

Supply chains zetten vol in op automatisering om personeelskrapte

Meer dan de helft van de supply chain- en logistieke leiders (54%) focust zich op de automatisering van repetitieve taken om de productiviteit van werknemers te verbeteren. Hiermee kunnen personeelstekorten worden opgevangen. Denk aan de vele functies in de supply chain en logistiek die routinematig en niet-geïntegreerd zijn en handmatige tussenkomst vereisen. Dat blijkt uit onderzoek van Descartes Systems Group.

Descartes en SAPIO Research onderzochten eind 2023 1.000 besluitvormers op het gebied van supply chain en logistiek in drie sectoren, namelijk vervoerders, logistieke dienstverlengeren en bedrijven in productie, distributie en detailhande.

Optimaliseren van de bezorgroute

Om de productiviteit van werknemers te verhogen, kiezen supply chain- en logistieke leiders met name voor oplossingen om bezorgroutes te optimaliseren (54%) en mobiele productiviteit van chauffeurs te verhogen (45%). De belangrijkste technologische keuze van de respondenten om kenniswerkers te ondersteunen is die voor een oplossing om verzendingen in realtime te volgen (53%).

Ander personeelsbeleid noodzakelijk

Naast investeringen in technologie om het tekort aan supply chain en logistiek personeel te bestrijden, toont het onderzoek aan dat bedrijven ook hun wervings- en retentiestrategieën en -tactieken aanpassen. Volgens het onderzoek zijn het inhuren van arbeidskrachten (bijv. magazijnmedewerkers en chauffeurs) en kenniswerkers (bijv. planners, managers, analisten) het vaakst genoemd (54%) als het gaat om het aanpakken van uitdagingen op het gebied van beschikbaarheid van personeel.

Uit het onderzoek blijkt ook dat flexibele werktijden (35%) en het gebruik van de nieuwste technologieën (34%) de beste strategieën zijn om werknemers aan te trekken, terwijl training en opleiding op de werkplek (35%) en een hoger loon (34%) de beste strategieën zijn om werknemers te behouden.

De resultaten van het onderzoek tonen ook aan dat de strategieën, tactieken en technologieën die bedrijven gebruiken om arbeidsbeperkingen aan te pakken, variëren op basis van financiële prestaties, groei, het belang dat het management hecht aan supply chain- en logistieke activiteiten en het succes van programma’s om werknemers te behouden.