Amazon Web Services (AWS) heeft een overeenkomst gesloten met de Zweedse staalproducent SSAB voor de levering van fossielvrij staal. Dit staal zal worden gebruikt bij de bouw van een van de drie nieuwe datacenters in Zweden. Het project, dat ook dak- en wandstructuren van SSAB’s dochteronderneming Ruukki omvat, moet medio 2025 voltooid zijn.
Fossielvrij staal
AWS werkt al geruime tijd samen met verschillende bedrijven om materialen met een lagere koolstofvoetafdruk te gebruiken, zoals beton en staal. Het merendeel van het staal dat AWS gebruikt, wordt geproduceerd door recycling van schroot in elektrische ovens (EAF), wat slechts een kwart van de CO2-uitstoot veroorzaakt in vergelijking met traditioneel staal uit hoogovens (BF-BOF).
De nieuwe deal volgt op SSAB’s recente aankondiging van de bouw van een fossielvrije mini-mill in Luleå, Zweden. Deze fabriek zal jaarlijks 2,5 miljoen ton koolstofvrij staal produceren, wat volgens SSAB een reductie van zeven procent in de CO2-uitstoot van Zweden betekent. Het staal wordt gemaakt met de innovatieve HYBRIT-technologie, die gebruik maakt van waterstof geproduceerd met fossielvrije elektriciteit in plaats van cokeskool. Dit proces stoot waterdamp uit in plaats van CO2.
HYBRIT-technologie
Thomas Hörnfeldt, Vice President Sustainable Business bij SSAB, verklaarde: “We zijn verheugd AWS te mogen verwelkomen als partner. Door te kiezen voor staal gemaakt met de HYBRIT-technologie, toont AWS aan dat het mogelijk is de koolstofvoetafdruk van datacenterbouw aanzienlijk te verlagen.”
De samenwerking met SSAB sluit aan bij AWS’ doel om in 2040 netto-nul CO2-uitstoot te bereiken. AWS heeft al 70 procent van het staal in zijn Zweedse datacenters betrokken uit schroot-EAF-bronnen, wat 10.000 ton minder CO2-uitstoot opleverde. Echter, de beschikbaarheid van gerecycled staal is beperkt. Daarom investeert AWS in andere methoden voor koolstofarme staalproductie, zoals de HYBRIT-technologie. Kellen O’Connor, Managing Director Europe North bij AWS: “Samenwerkingen zoals die met SSAB en Ruukki zijn essentieel om onze duurzaamheidsdoelen te behalen en nieuwe standaarden te zetten voor duurzame infrastructuur.”