De Universiteit van Amsterdam en Elsevier halen op 30 en 31 mei blockchainexpert David Yermack naar Nederland. De Amerikaan David Yermack is een van de meest vooraanstaande specialisten op het gebied van blockchain. Van deze technologie verwachten experts dat die zowel in de bankensector, als in andere sectoren ontwrichtende veranderingen teweeg zal brengen. De masterclass van Yermack vindt plaats op de Amsterdam Business School.
Blockchain is een verzamelnaam voor digitale systemen die werken met een gedistribueerde database. Een traditionele database wordt beheerd door één instantie. De blockchain-database wordt beheerd door meerdere personen.
Verbinding
Gebruikers staan met elkaar in verbinding. Daardoor is dit mogelijk. Alle data zijn meteen beschikbaar en dat is een voordeel voor iedereen. Het unieke aan blockchain is dat informatie die aan de database wordt toegevoegd, onveranderbaar is. Het is vooral bekend van de virtuele munteenheid bitcoin. Hierbij dient het als een database voor onlinetransacties.
Aan blockchain wordt al negen jaar gesleuteld. Toch heeft het behalve bitcoin nog niet geleid tot baanbrekende producten. Toch is volgens experts is 2017 het jaar waarin het écht gaat beginnen.
David Yermack, hoogleraar aan de New York University Stern School of Business, geeft de urgentie aan. “De blockchain-technologie bedreigt het financiële systeem. Ik verwacht dat binnen de komende tien jaar de helft van de banken niet meer zal bestaan.”
Disruptie
De disruptieve kracht van de blockchaintechnologie blijft niet beperkt tot de financiële wereld. Ook eigendomsregistratie kan in de toekomst via blockchain worden beheerd. Dit zal aanzienlijke gevolgen hebben voor alle sectoren. Denk aan makelaars, overheden, onderwijsinstellingen, controllers, toezichthouders, juristen, notarissen en accountants.
Yermack heeft veel onderzoek verricht naar de blockchain-technologie. In de Verenigde Staten is hij één van de meest toonaangevende academische specialisten op het gebied van bitcoin en blockchain. Voor de tweedaagse masterclass Fintech & Blockchain komt hij speciaal naar Nederland. Hier staat hij uitgebreid stil bij de blockchaintechnologie.
De masterclass is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Elsevier. De nadruk wordt gelegd op interactie. Er is dan ook genoeg ruimte voor discussie en Q&A’s.