De Nederlandse digitale economie in in grootte de derde in de EU. Wel zijn er in ons land relatief veel vacatures die moeilijk vervulbaar zijn. Dat blijkt uit een jaarlijkse indicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Verder blijkt dat de groei van de Nederlandse IT-sector nog niet voldoende is voor de ambities van de EU.
Van de IT’ers werkt een ruime een op de drie in de bedrijfstak informatie en communicatie werkt. Verder werken veel IT’ers bij financiële instellingen, energiebedrijven en ook in het openbaar bestuur.
Opvallend is dat in Nederland bijna zes op de tien bedrijven moeite hadden om hun IT-vacatures vervuld te krijgen. Dat is meer dan in de rest van de EU-landen. Bijna zes op de tien bedrijven had moeite met het vervullen van hun IT-vacatures.
2020
In coronajaar 2020 groeide de Nederlandse ict-sector flink, terwijl de hele economie in ons land kromp. Bedrijven en overheden investeerden dat jaar samen ruim 32,1 miljard euro in de sector. Dat is 1,9 procent meer dan in 2019. In 2021 waren er 556.000 ict’ers werkzaam in allerlei bedrijfstakken. Eind 2021 telde ons land 23.600 openstaande vacatures. Dit was hoger dan voor corona.
Volgens het CBS stond Nederland in dat jaar op de derde plaats van de meest geavanceerde Europese digitale economie. Finland en Denemarken staan respectievelijk op 1 en 2. Ons land verdient deze plaats onder andere vanwege de vele online diensten en groot adoptieniveau van digitale technologie.
Wat daarbij ook opvalt zijn de goede digitale vaardigheden van Nederlanders. Zowel de basis- als gevorderde digitale vaardigheden liggen ruim boven het gemiddelde van inwoners in de EU.
Dat betaalt zich ook terug in het grotere gebruik van kunstmatige intelligentie. Dat lag met 13,1 procent boven het gemiddelde niveau in de Europese Unie. Toch ligt zelfs dat volgens het CBS ver achter bij de doelstellingen van de EU. Die stellen dat 75% van de ondernemingen in de EU in 2030 clouddiensten, big data en Artificial Intelligence gebruiken. Dat is nu dus nog lang niet het geval.
Dat laatste komt vooral omdat momenteel een handjevol multinationals het beeld van de Nederlandse ict-sector bepaalt. “Deze grote, vaak internationaal opererende, bedrijven vallen deels onder de Nederlandse industrie, al is een flink deel ervan gevestigd in het buitenland, stelt het CBS.”
Lees ook:
- Methodes online-fraude steeds innovatiever
- Omgevingsdienst