2min Ondernemen

Dell ondersteunt ziekenhuis bij medisch onderzoek LifeLines

Dell ondersteunt ziekenhuis bij medisch onderzoek LifeLines

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben hun IT-infrastructuur verbeterd in samenwerking met Dell ter ondersteuning van het project LifeLines. Dit is een grootschalig en langdurig onderzoek naar de invloed van erfelijkheid en omgeving op de gezondheid van een mens, waarbij veel data wordt verzameld. UMCG en CIT RUG implementeren de infrastructuur van Dell voor opslag en beheer van deze grote hoeveelheid data.

Voor het LifeLines-onderzoek wordt een groep van 165.000 mensen dertig jaar lang gevolgd. Hans Gankema, manager research & innovation support bij CIT RUG legt uit: “Het hoofddoel van het project is beter te begrijpen waarom sommige mensen relatief gezond oud worden en andere mensen niet. De opgedane kennis tijdens het project moet uiteindelijk leiden tot gepersonaliseerde preventie en behandeling. Hiervoor wordt iedere deelnemer eens per vijf jaar uitgenodigd voor een bezoek aan LifeLines en worden jaarlijkse uitgebreide vragenlijsten ingevuld. Dit gedurende een totale periode van dertig jaar. Dit betreft data over onder meer fysiek, psyche, sociale omstandigheden, levensstijl en genen. Deze rijkdom aan informatie uit het LifeLines-project wordt gebruikt voor klinisch en wetenschappelijk onderzoek.”

De uitgebreide data warehouse-oplossing waarin deze informatie geanonimiseerd wordt opgeslagen vormt een belangrijk onderdeel van het LifeLines-project. Dit brengt veiligheidsmaatregelen met zich mee, vanwege de vertrouwelijke data die wordt opgeslagen over de deelnemers. Naast de klinische data van elke deelnemer wordt hierin data opgeslagen voor beheer, monitoring en onderzoeksanalyses. Ter ondersteuning van deze processen heeft UMCG Dell PowerEdge servers en PowerVault storage-systemen geïmplementeerd. Deze systemen reduceren de kosten en complexiteit van de LifeLines IT-infrastructuur. Ze maximaliseren ook de uptime, die essentieel is voor dit project. UMCG en CIT RUG kunnen ook vertrouwen op Dell’s ProSupport Service, inclusief 24×7 support, onderhoud en backup- en recovery-opties voor bedrijfskritische applicaties.