Destination Earth-dienstenplatform ESA krijgt uitbreiding

Destination Earth-dienstenplatform ESA krijgt uitbreiding

Het Destination Earth (DestinE)-dienstenplatform van de ESA (European Space Agency) krijgt flinke uitbreiding met AI en datafusie. Atos gaat het komende jaar het consortium leiden dat dit mogelijk moet maken.

Het consortium gaat nieuwe toepassingen en diensten (AAS) ontwerpen en implementeren. Met DestinE kunnen lidstaten van de EU, Europese instellingen, fabrikanten en wetenschappers hiermee strategieën ontwikkelen voor klimaatadaptie. Ze kunnen hiermee ook meteen zien of de maatregelen die ze in gedachten hebben wel zullen werken.

Atos en partners Mews en ACRI-ST willen generatieve AI, datafusie en 3D-visualisatie gebruiken in het DestinE-platform. Gebruikers krijgen daardoor ook toegang tot een groot aantal algoritmes, digitale tools voor samenwerking, thematische informatie, modellen, simulaties, voorspellingen en grafische visualisaties.

Extreme weersomstandigheden sneller voorspellen

De bedoeling is dat het platform de ontwikkeling versnelt van bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden voorspellen en effectieve aanpassingen maken van beleid aan klimaatuitdagingen. Tegelijk vergoot je zo ook het bewustzijn onder burgers over de gevolgen van klimaatverandering. Met het platform krijg je sneller en concreter inzicht in de impact van klimaatverandering op landgebruik en welke maatregelen steden en regio’s het best kunnen treffen en hoe.

ESA stelt haar expertise beschikbaar op het gebied van het ontwikkelen en exploiteren van geavanceerde diensten in het DestinE-platform. Het consortium gaat onderling kennis combineren. Het dienstenplatform gebruikt cruciale data van ESA’s Earth Explorers- en Copernicus Sentinel-missies, in combinatie met data van de Europese meteorologische organisaties ECMWF en EUMETSAT. Daardoor krijgen gebruikers gedetailleerde klimaatsimulaties en inzichten. DestinE maakt gebruik van een aantal Europese klimaatsimulatiemodellen.

De Europese Commissie lanceerde het DestinE-initiatief in 2022. Het dienstenplatform, het data lake en de digital twin engine zijn in 2024 gelanceerd. Tussen nu en 2030 worden meer digitale twins geïntegreerd, met als doel de ontwikkeling van DestinE als een volledige digitale replica van de aarde.

Tip: