Ede helpt MKB met verduurzamen

Ede helpt MKB met verduurzamen

De gemeente Ede wil MKB-ondernemers praktisch en hands-on helpen met verduurzamen met het Koploperproject Duurzaam Ondernemen. Landelijk hebben al meer dan 500 MKB-bedrijven dit project succesvol afgerond. Ede zoekt tien tot twaalf ondernemers die ermee willen starten.

De gemeente werkt voor het project samen met Alfa Accountants en Adviseurs en de Rabobank Vallei en Rijn. Het project richt zich niet alleen ondernemers die willen weten hoe ze kunnen beginnen, maar ook op bedrijven die hun volgende stappen willen zetten. Verder is er ook ruimte voor wie zich goed wil voorbereiden op nieuwe wet- en regelgeving.

Concrete resultaten verduurzamen

Naast verduurzamen komt ook de sociale en bestuurlijke kant van het ondernemerschap aan bod. Uitwisseling en leren van elkaar is een belangrijk onderdeel van het Koploperproject.

Het doel is concrete resultaten halen. Zo leren de deelnemende bedrijven werken met handige tools zoals de Milieubarometer om de CO2-impact te berekenen. Per bedrijf komt er een duurzaamheidsprofiel, een concreet actieplan en plannen voor duurzame en lokale inkoop. Deze stappen helpen bij aanbestedingen en eventuele subsidie- en financieringsmogelijkheden voor de toekomst.

Deelnemers krijgen ongeveer 9 maanden ondersteuning door een team van deskundigen die al meerdere projecten gedraaid hebben. De kick-off staat gepland voor 3 oktober 2024, het eindsymposium voor de zomer van 2025.

Dankzij financiële steun van de gemeente Ede kunnen bedrijven meedoen voor de helft van de prijs. Als er 10 deelnemers of meer zijn, draagt de Rabobank ook een bedrag per deelnemer bij.

Lees ook: