Europa verdeeld over afschaffen extra kosten bij roaming

Europa verdeeld over afschaffen extra kosten bij roaming

Er heerst sterke verdeeldheid in Europa over het al dan niet afschaffen van roaming; de extra kosten die in rekening worden gebracht bij gebruik van een andere provider in het buitenland. Het Europees Parlement wil dit jaar nog roamingkosten binnen Europa helemaal afschaffen. In het Europa van één vrije markt moet één grote Europese telecomsector ontstaan. De Europese Raad van Ministers wil echter tot 2018 slechts 5MB roaming per dag bieden. Zelfs in 2018 vindt de Raad het afschaffen van roaming binnen de EU discutabel.

Een tweede verschil van mening betreft de netneutraliteit, in Nederland sinds ongeveer een jaar van kracht. Ook hier zijn Parlement en Raad van Ministers sterk verdeeld. Het Parlement wil in de hele EU netneutraliteit zoals in Nederland. De Europese Raad wil allerlei voorwaarden toevoegen.

Omdat het er alle schijn van heeft dat de Europese ministers de oren laten hangen naar de telecomproviders die uiteraard geen baat hebben bij afschaffing van de kosten bij roaming, stuurden 126 Europese parlementariërs een brandbrief. Ze laten in duidelijke bewoordingen weten dat zij niets zien in de voorstellen van de commissie. Volgens Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66, is de houding van de Europese Raad een belediging van zowel het Europees parlement als van alle Europeanen die minder willen betalen voor buitenlands mobiel gebruik op zakenreis of vakantie.

De verdeeldheid in Europa is even groot over de netneutraliteit. Het Europese Parlement wil graag naar Nederlands voorbeeld volledige netneutraliteit invoeren, terwijl de Raad uitzonderingen mogelijk wil maken voor de providers. Waarmee de hele netneutraliteit min of meer op de helling staat. De bedoeling van netneutraliteit is immers dat providers geen onderscheid maken in het soort verkeer. Zo mogen providers in Nederland geen diensten blokkeren of vertragen. Het Parlement vraagt de Ministers nu dringend om met een duidelijk voorstel te komen voor netneutraliteit De huidige voorstellen zijn door het Parlement absoluut te zwak en te vaag bevonden.