2min Ondernemen

Europese markt voor big data loopt achterstand Amerika in

Europese markt voor big data loopt achterstand Amerika in
De Europese markt voor big data haalt de Amerikaanse markt steeds verder in. De Benelux is hiermee zelfs één van de best presterende regio’s. Dit concludeert onderzoeksbureau IDC (International Data corporation), in een recent uitgebrachte grootschalige studie. Volgens IDC  omarmen het Verenigd Koninkrijk, de Benelux en Scandinavische landen big data het snelst. Duitsland en Frankrijk halen de achterstand snel in. Zuid-Europese landen blijven achterlopen.

Naar verwachting groeit de waarde van de big data-markt van 2,3 miljard dollar vorig jaar naar 2,9 miljard dollar eind 2014. In 2018 is deze waarde zelfs opgelopen tot 6,8 miljard dollar en komt in 2018 uit op 24,6%. De markt groeit de komende jaren dus behoorlijk.

Vooral de economische problemen in Europa speelden de opgang van de big datamarkt de voorgaande jaren parten, maar ook de kleinere datasets die Europese bedrijven verzamelen. Bijkomend probleem is nog steeds de Europese wetgeving, met bijvoorbeeld het ‘recht om vergeten te worden’. Desondanks voorspelt IDC toch een groei op de West-Europese big data-markt.

De big data-markt kan volgens IDC verdeeld worden in de segmenten: infrastructuur, software en diensten. Infrastructuur zijn de  servers, storage en netwerkapparatuur. De storage-poot vertegenwoordigt momenteel het grootste deel van de investeringen in infrastructuur. De software was in 2013 goed voor een omzet van 698 miljoen dollar. Wereldwijd gaven bedrijven 593 miljoen dollar uit aan diensten.