2min Ondernemen

Europese Commissie en datasector starten “big data”-partnerschap

Europese Commissie en datasector starten “big data”-partnerschap

De Europese Commissie en bedrijven uit de de datasector van Europa gaan 2,5 miljard euro investeren in een publiek-privaat partnerschap (PPP). Doel ervan is ervoor zorgen dat Europa koploper in de wereldwijde datawedloop (Big Data) wordt. Op maandag 13 oktober werden de documenten getekend door Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Jan Sundelin, voorzitter van de Big Data Value Association, als vertegenwoordiger van een aantal bedrijven.

De EU heeft voor de periode 2016-2020 in het kader van Horizon 2020 een bedrag van 500 miljoen euro voor het PPP uitgetrokken. Van de particuliere partners wordt verwacht dat zij minstens het viervoudige van dit bedrag beschikbaar stellen (2 miljard euro). Belangrijke bijdragers aan het fonds zijn ATOS, Nokia Solutions and Networks, Orange, SAP, SIEMENS, en onderzoeksinstellingen Fraunhofer en het Deutsche Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI).

Volgens zowel de Big Data Value Asscoiation en de EU maakt optimaal gebruik van “big data” mogelijk dat:

  • Europese bedrijven een marktaandeel verwerven van 30 % van de wereldwijde datamarkt;
  • tegen 2020 in Europa 100 000 nieuwe datagerelateerde banen ontstaan;
  • het energieverbruik 10 % lager uitvallen, de resultaten in de gezondheidszorg worden verbeterd en het industriële machinepark productiever worden.

@NeelieKroesEU zei hierover: “Big data is de motor en het fundament van de toekomstige economie. Binnen elke organisatie, van boerderij tot fabriek, en op elk niveau, van laboratorium tot werkvloer, zijn deze bouwstenen nodig om beter te presteren.”

Het PPP helpt zowel de particuliere sector, de overheid en de academische wereld. Op gebieden als energie, fabricage en gezondheidszorg ontstaat zo meer ruimte voor diensten als gepersonaliseerde geneeskunde, logistiek in de levensmiddelenbranche en voorspellende analyse. PPP wil ervoor ervoor zorgen dat de Europese “big data”-gemeenschap sterker wordt en dat er een fundament wordt gelegd voor een bloeiende data-economie. Ook worden “innovatieruimten” ondersteund die een beveiligde omgeving bieden waarin met zowel particuliere als open data kan worden geëxperimenteerd. Deze dienen ook als starterscentra waar vaardigheden en optimale werkwijzen kunnen worden ontwikkeld.

Het PPP, dat op 1 januari 2015 officieel van start gaat, is een van de eerste resultaten van het recente beleids- en actieplan van de Europese Commissie, met als doel de data-economie van Europa sneller tot ontwikkeling te brengen (zie IP/14/769 en MEMO/14/455). Er is nog ruimte voor bedrijven en instellingen om deel te nemen.