Gezondheidszorg weinig bewust van gevaren mobiele dokters

Gezondheidszorg weinig bewust van gevaren mobiele dokters

Zorginstellingen zijn nog onvoldoende voorbereid op de huidige opmars van de mobiele gezondheidszorg. Dit terwijl het gebruik van persoonlijke apparaten binnen de zorgsector, gecombineerd met Shadow IT en matige beveiliging, het voor buitenstaanders relatief eenvoudig maken om in te breken.

Deze minimale bewustwording van de mobiele dokters is zorgwekkend. Dat stelt ICT-specialist Capitar IT Group in haar nieuwe whitepaper ‘Veiligheid van mobile health in eigen handen’.

Nu digitale zorg fundamenteel is voor het leveren van betaalbare en goede zorg, dienen ziekenhuizen en andere zorgverleners adequaat om te gaan met security en privacy issues.

Tegelijk maken veel artsen momenteel gebruik van publieke diensten op hun smartphone die buiten de standaard bedrijfsapplicaties staan. Daarom is niet alle patiëntinformatie veilig. De risico’s kan samen met de onwetendheid van moderne mobiele dokters zorgen voor grote dreigingen bij ziekenhuizen.

Peter Jurg, Director Innovation & Consultancy bij Capitar: “De reden dat veel hacks zich voordoen is omdat de verschillende apps en devices niet goed geïntegreerd zijn in de huidige IT-systemen van organisaties. Een andere reden is het gebruik van Shadow IT: diensten die buiten de bedrijfsapplicaties vallen, maar wel eenvoudig te gebruiken zijn.”

Jurg benadrukt dat met name in de gezondheidszorg deze problemen zich steeds vaker zullen voordoen. “Als zorgprofessionals een röntgenfoto met collega’s willen delen, is vaak de snelste manier via WhatsApp of Dropbox. Dit zijn publieke diensten met weinig beveiliging en privacy. Gebruiksgemak is dus essentieel voor een goede beveiliging van mobiele bedrijfsapplicaties. De balans tussen gebruiksgemak en veiligheid ontbreekt momenteel nog bij veel zorginstellingen.”