Google sluit 60% van de Androidmarkt uit

Google sluit 60% van de Androidmarkt uit

Google brengt niet langer patches uit voor bugs en securitygaten in de webbrowser van Android 4.3 (codenaam Jelly Bean) en ouder. Het gaat om WebView, die in versie 4.4 (codenaam KitKat) is omgezet naar een afgeleide van Google’s desktopbrowser Chrome. Google sluit daarmee 60 procent van de huidige Androidmarkt uit.

Android 4.4 – dat dus nog net wel wordt ondersteund – is begin september 2013 aangekondigd en eind oktober uitgekomen op Google’s eigen Nexus 5-smartphone. De diverse fabrikanten van Android-smartphones en -tablets hebben de nieuwe release vervolgens geleidelijk aan uitgerold voor hun eigen hardware.

Probleem is dat niet alle reeds verkochte toestellen een update naar 4.4 hebben gekregen. Vanwege de opzet van Android, wat formeel opensource is, moet er een update van de hardwarefabrikant komen en niet van de softwareproducent.

Google blokkeert patches voor de oudere Android-versies (pre 4.4) niet, maar zal ze zelf niet ontwikkelen. Het bedrijf staat wel open om voor patches en bugrapporten van derden in overweging te nemen.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van januari/februari