Een van de grondleggers van het World Wide Web, de Amerikaan Tim Berners-Lee, gaat de originele broncode van het web laten veilen door veilinghuis Sotheby’s.
Met de broncode startte hij voor het eerst in 1989 feitelijk het internet. Voor die tijd verbond de voorloper voornamelijk universiteiten. De veiling vindt volgende week plaats.
Broncodee
De broncode zit ‘verpakt’ als NFT. Dit is een niet-vervangbaar digitaal token: een kruising tussen een cryptomunt en een bewijs van authenticiteit. Het zijn digitale bestanden waarin staat wie de eigenaar is. Deze informatie kun je zelf niet veranderen. Dergelijke bestanden zitten verder gekoppeld aan bijvoorbeeld een een afbeelding, tweet, of een filmpje.
Een NFT bevat de code zelf, een animatievideo, een brief van Berners-Lee zelf en een digitale poster. Berners-Lee en zijn vrouw delen de opbrengsten van de veiling.
Voordat de veiling op 23 juni start hebben eventuele geïnteresseerden een week de tijd om een bod uit te brengen. Het bieden begint bij duizend dollar (omgerekend rond de 824 euro). Het veilinghuis verwacht echter dat de prijs behoorlijk gaat oplopen. Die verwachting is gebaseerd op de eerder NFT-veiling van de eerste tweet of de ‘Disaster Girl’-meme: een foto van een meisje dat voor een brandend huis poseert.
Tweets
Veilingen van NFT’s winnen sinds dit jaar aan populariteit. In maart dit jaar werd de eerste tweet ooit, die van Twitter-oprchter Jack Dorsey ook geveild. Het bedrag schoot al snel richting drie miljoen euro.
De tekst was heel simpel: “Just setting up my twttr”. Het werd op 21 maart 2006 gestuurd. Dorsey zelf startte de veiling ook als een non-fungible token (NFT).
Lees ook:
- Eerste tweet ooit geveild: nu al 3 miljoen euro
- Achieving and maintaining high data quality