Herintroductie domeinextensie .co.nl

Herintroductie domeinextensie .co.nl

De Haagse ICT-ondernemers Adri de Roo en Wirendra Ramdjielal herintroduceren de domeinextensie .co.nl. De nieuwe Nederlandse url moet een oplossing bieden voor het dreigend tekort aan goede domeinnamen, zoals .nl, waarvan er al 5,5 miljoen zijn geregistreerd.

De nieuwe extensie .co.nl biedt een alternatief voor bedrijven en particulieren die alsnog generieke url’s of (merk)namen willen registreren.

De nieuwe domeinnamen met .co.nl aan het eind kunnen worden geregistreerd bij verschillende hostingbedrijven, de zgn. registrars. De Roo en Ramdjielal verwachten het komende jaar 25.000 van deze domeinnamen vast te leggen.

Internationale potentie

Met de domeinextensie .co.nl sluit Nederland aan bij landen als het Verenigd Koninkrijk (.co.uk), Japan (.co.jp), India (.co.id) en Zuid-Afrika (.co.za). Daarmee is een domeinnaam met .co.nl-extensie interessant voor meerdere doelgroepen, zoals:

  1. Nederlandse organisaties met internationale contacten of ambitie
  2. buitenlandse bedrijven, die actief (willen) zijn in Nederland
  3. bedrijven en instellingen waarvan de (merk)naam als .nl-domein reeds door een andere organisatie is geclaimd
  4. ondernemers die alsnog een generieke url willen registreren, zoals www.fietsenmaker.co.nl of www.breipatronen.co.nl.

Veiligheidsprotocollen
De uitgifte van de nieuwe .co.nl-domeinnamen wordt georganiseerd in samenwerking met Openregistry, dat ook de EPP-implementatie verzorgde. Online veiligheid is daarbij een belangrijk aspect, ook als het gaat om domeinnamen. De extensie .co.nl biedt de cryptografische beveiliging DNSSEC-key en de veiligheidsprotocollen SSL en TLS.