Het zwijgen over nieuwe datingfraude doorbreken

Het zwijgen over nieuwe datingfraude doorbreken

Slachtoffers van een nieuwe, ingrijpende vorm van datingfraude worden opgeroepen om hun verhaal te delen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Slachtofferhulp Nederland en de politie slaan de handen ineen om mensen bewust te maken van de combinatie van datingfraude en beleggingsfraude, ook bekend als ‘pig butchering’. Deze oplichtingsmethode kost slachtoffers gemiddeld meer dan €25.000, met uitschieters tot enkele tonnen.

Professionele manipulatie

Fraudeurs doen zich online voor als succesvolle investeerders en bouwen via datingapps en sociale media een vertrouwensband op met hun slachtoffers. Zodra die band stevig is, worden slachtoffers overgehaald om te investeren in nepplatforms, vaak in cryptomunten. “De daders zijn vaak buitenlandse criminele organisaties die professioneel en geraffineerd te werk gaan”, aldus Rebecca Smits van Slachtofferhulp Nederland.

De schaamte die slachtoffers voelen, maakt deze fraude extra schadelijk. Ze schamen zich niet alleen voor hun financiële verlies, maar ook omdat ze zijn gevallen voor een fictieve persoon. Dat zorgt ervoor dat velen zwijgen, terwijl praten cruciaal is.

Het verhaal van Mathijs

Een van de slachtoffers, Mathijs (49), verloor vorig jaar €255.000. “Ik leerde via Bumble een vrouw kennen en begon op haar advies met cryptohandel. Alles leek logisch, tot mijn spaargeld en de geleende bedragen verdwenen bleken. Het platform was nep. De schaamte hield me lange tijd stil, maar ik zie nu hoe geraffineerd ze waren. Ik had nauwelijks een kans.”

Ondersteuning lotgenoten datingfraude

Slachtofferhulp Nederland organiseert in december en januari online bijeenkomsten voor lotgenoten. “Praten helpt je verder”, zegt Smits. Onderzoek toont aan dat steun van lotgenoten bijdraagt aan psychisch herstel.

Door aangifte te doen en ervaringen te delen, kunnen slachtoffers anderen waarschuwen en de politie helpen fraudeurs te pakken. “Elke melding vergroot onze kennis,” zegt de politie.

Wie meer wil weten ov er het herkennen en voorkomen van fraude kan terecht op www.voorkomfraude.nl. Via www.slachtofferhulp.nl is het mogelijk contact op te nemen voor advies en ondersteuning.