HTC en Samsung in de problemen

HTC en Samsung in de problemen

Zowel het van oorsprong Taiwanese HTC als het Zuidkoreaanse Samsung zitten in de problemen.

HTC maakte eerder deze week bekend dat zij 2300 banen wil  schrappen vanwege sterk tegenvallende omzetten. De waarde van de aandelen daalde sinds juni al door een afgeven winstwaarschuwing. Deze week kende de koers echter een absoluut dieptepunt.

Het massaontslag zou rond 35% van de kosten moeten drukken. Bij HTC werken ruim 15,658 mensen. Wat dit voor Nederland betekent is nog niet bekend.

De omzet van HTC zakt vooral weg door tegenvallende prestaties in China en sterk teruglopende vraag naar smartphones in het topsegment, waar HTC nu juist zijn kaarten op had gezet.

Ook het Zuid-Koreaanse Samsung gaat het niet voor de wind.

Eerder deze week werd bekend dat de top van Samsung vanwege dalende winsten de helft minder salaris gaat ontvangen. De Samsungbazen leveren vooral in vanwege tegenvallende prestaties.

Samsung boekte 5 kwartalen achtereen verlies. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam het omzetverlies op zo’n 7,4 procent uit. De tegenvallende omzetten zijn vooral te wijten aan dalende  verkoop van Samsung-smartphones.

Deze week werd ook duidelijk dat een slepende patentzaak met Apple, definitief in het nadeel van de Zuidkoreanen lijkt uit te pakken. In een zaak die in 2012 in het voordeel van Apple is beslist vraagt Samsung het Amerikaanse Hooggerechtshof nu om een definitief oordeel. De Zuidkoreanen kregen eerst een boete van 930 miljoen dollar vanwege patentschending. Toen het bedrag werd verlaagd naar 548 miljoen dollar eiste Samsung herbeoordeling van de hele zaak.

De rechter heeft al geoordeeld dat dat laatste niet gaat gebeuren. Samsung kan nu alleen nog naar het Federaal Hooggerechtshof, het hoogste gerechtshof in de VS. Of ze die strijd gaan winnen is zeer onzeker.