Klas Ljungkvist, CIO, SBAB Bank: snelheid is belangrijkste vaardigheid als digitale speler in digitaal speelveld

Klas Ljungkvist, CIO, SBAB Bank: snelheid is belangrijkste vaardigheid als digitale speler in digitaal speelveld

Tijdens de meest recente Open Stack Summit, 13-15 november in Berlijn, ontmoette ICT/Magazine een van de sprekers, Klas Ljunkvist. Hij is de CIO van de Zweedse hypotheekbank SBAB. Volgens hem is ‘snelheid’ de voornaamste onderscheidende factor in de digitale businessarena van nu. Tijdens ons gesprek schetste hij een helder beeld van het raderwerk van een digitale organisatie anno nu.

Met een hoog praktisch gehalte stipt Ljungkvist de belangrijkste elementen en capaciteiten aan die tot snelheid moeten leiden. SBAB – bijna 500 medewerkers en bijna 400.000 klanten – heeft vanaf de oprichting in 1985 uitsluitend ‘online’ klantcontact. In het begin verliep dat contact via de telefoon. Later via de website, mobiele applicaties en social media.

 

Bang

De banksector digitaliseert zo snel dat je er bijna bang van zou worden, zo meent Ljungkvist. “Als digitale speler in het digitale speelveld ontdekten wij dat snelheid de belangrijkste vaardigheid is om te kunnen groeien. Uiteraard zijn zaken als schaalbaarheid, flexibiliteit, innovatie, efficiency, robuustheid en duurzaamheid ook essentieel om succesvol te zijn. Maar snelheid speelt in alles een cruciale rol.”

“Het in productie nemen van nieuwe services, de bestaande services continu verbeteren, excelleren in klantcontacten en het managen van de toenemende regelgeving. Om dit alles snel te kunnen doen binnen de grenzen van een hoog niveau van betrouwbaarheid, prestaties en veiligheid, moeten twee ingrediënten tot in de puntjes op orde zijn: de architectuur en de manier van werken.”

 

Autonome teams

Qua werken noemt de CIO als eerste het leren werken volgens de agile manier. “We willen dingen snel in productie nemen, kijken hoe ze presteren. Als het flopt, nemen we het terug, werkt het goed dan werken we het verder uit. Deze manier van experimenteren en leren vergt moed, maar je wilt zo vroeg mogelijk weten of iets levensvatbaar is of niet. Op deze manier kunnen we heel snel veranderingen uitproberen. Een tweede vereiste om echte snelheid te bereiken is het werken met autonome teams. In ons geval zijn dat teams waarin alle benodigde competenties aanwezig zijn – product experts, engineers, services experts enzovoort – uit eigen gelederen of van buitenaf. Bovendien werken deze teams volledig onafhankelijk van elkaar en over afdelingen heen. Als het rode team moet wachten op het blauwe team, creëer je vertraging. Wachten is de grootste vijand van snelheid.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/magazine van december.