Gerucht: Microsoft introduceert eind september Windows 9

Gerucht: Microsoft introduceert eind september Windows 9

Microsoft heeft eerder deze week uitnodigingen rondgestuurd voor een evenement op 30 september. In de brief wordt het niet met zoveel woorden gemeld, maar verwacht wordt dat de nieuwe ‘Windows 9’ wordt onthuld.

Over de komst van ‘Windows 9’, de nieuwe naam is nog niet bekend, gaan een heleboel geruchten. Een aantal elementen is inmiddels uitgelekt en Microsoft zelf deed deze zomer ook een aantal uitspraken. Het belangrijkste is wel het voornemen om één besturingssysteem te maken, voor alle werkomgevingen. Windows op de desktop, laptop en tablet moet één geheel zijn en naadloos in elkaar overgaan.

Wat is er al gelekt of bekend?

  • Op verzoek van velen: de terugkeer van het startmenu. Microsoft beloofde het eerder al, maar nu lijkt het echt te gebeuren. Het nieuwe startmenu heeft de zelfde functie als in Windows 7, maar de vormgeving wordt anders. Naar verluidt komt een grote balk met tegels onderaan het beeldscherm. De gebruiker zet daar zelf de belangrijkste apps neer.
  • Het design gaat volgens de eerste gelekte testversies op de schop. Het ontwerp wordt eenvoudiger, met minder diepte-effecten. Bovendien krijgt de taakbalk een nieuw ontwerp.
  • Schakelen tussen mobiele- en desktop en laptopomgevingen wordt verleden tijd. Pc-gebruikers zouden een volwaardige desktopomgeving zien, compleet met het startmenu. De tegelomgeving uit Windows 8 wordt juist gebruikt voor de tabletomgeving.

Analisten voorspellen dat Windows 9 in april 2015 uitkomt.