Windows 10 verschijnt mogelijk deze zomer al

Windows 10 verschijnt mogelijk deze zomer al

Microsoft gaat deze zomer al Windows 10 uitbrengen. Het nieuwe besturingssysteem komt dan in 190 landen gelijktijdig beschikbaar in 111 talen. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend aan persbureau Reuters. Een exacte datum is niet bekendgemaakt.

Mogelijk zal Microsoft het ontwikkelaarsevenement BUILD een  RTM-versie voor de fabrikanten presenteren. Wat er precies gaat gebeuren werd overigens niet bekendgemaakt.

Tijdens de WinHEC technology conferentie in het Chinese Shenzhen, maakt het bedrijf gisteren bekend dat gebruikers met een illegale versie van Windows dit jaar gratis een update mogen uitvoeren naar een legale Windows 10. Het is een poging om, zoals het bedrijf zelf zegt, met name in China, waar driekwart van de gebruikers een niet-legale versie gebruikt, weer een band op te bouwen.

Daar kwam het vandaag deels op terug. Volgens de softwaregigant ligt het iets genuanceerder. Ook niet-legale versies kunnen upgraden naar Windows 10, maar de upgrade verandert de status van de licentie niet. Als een apparaat bestempeld is als niet-authentiek (non-Genuine), dat zal het die status ook na de upgrade behouden.

Gebruikers van een illegale versie van Windows 10 kunnen legaal worden na een bezoek aan de online Windows Store. Het is bijna zeker dat daarvoor betaald moet worden, maar details daarover gaf het bedrijf niet.

Overigens bleek uit de verklaring van Microsoft dat Windows 10 inlogopties met gezichtsherkenning, vingerafdruk of irisscan gaat krijgen. Deze biometrische gegevens worden alleen lokaal en anoniem opgeslagen, om hackers geen kans te geven.