Ons land staat al tijden eenzaam aan de top als het gaat om mobiele bereikbaarheid. Maar of dat zo blijft is de vraag. Volgens het Financieel Dagblad hebben de drie grootste telecombedrijven namelijk steeds grotere moeite om hun antennes te plaatsen.
Dat levert volgens de krant problemen op in Amsterdam, waar er op sommige plekken nu al te weinig bereik is. Als er niets gebeurt zullen andere steden volgen. De grote telecommerken KPN, Vodafone/Ziggo en Odido, hebben steeds grotere moeite de groeiende vraag (onder andere vanwege 5G), op te vangen met meer en betere antennes, terwijl de groei jaarlijks 25% is. Intussen zijn de procedures bij gemeentes lang, hebben bewoners bezwaren tegen een antenne op hun dak door bijvoorbeeld angst voor straling, en ziet ook een groeiend aantal gebouweigenaren (meer) antennes op hun dak niet zitten. Het aspect mobiele bereikbaarheid komt daarbij minder aan bod dan volgens de providers nodig is.
Volgens het FD zijn de providers boos op tussenpersonen en -bedrijven die namens de gebouweigenaren onderhandelen over contracten voor de masten en antennes. Dit zijn partijen als Antenna Location Management, Property-Telecom en Zendmastmakelaars.
Volgens het Antennebureau staan er in heel Nederland 16037 antenne-installaties voor mobiele communicatie. Johan van den Branden, chief network officer van Odido zegt tegen het FD dat het bedrijf jaarlijks zo’n vijftig extra opstelpunten nodig heeft. Ook moet het bedrijf jaarlijks zeker honderd antennes vervangen. “omdat het gebouw waar ze op staan wordt afgebroken of omdat de eigenaar bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak wil leggen.”
Tussenpersonen vaak boosdoener
“Met name in de stedelijke gebieden kunnen we op bepaalde plekken niet de kwaliteit bieden die we zouden willen”, zegt Erik Brands, directeur mobiele netwerken bij KPN tegen de krant.
Een van de grootste boosdoeners voor de verslechtering van mobiele bereikbaarheid zijn volgens de providers echter de tussenpersonen, die de huurprijs van een plekje grond of dak bij huurverlenging met soms tientallen procenten laten stijgen, vooral nu de markt krap is. Betaal je niet, dan zeggen we het contract op, is dan het standpunt.
Hoe het verhaal verder gaat is onduidelijk. Een oplossing van het probleem is nog niet in zicht.
Lees ook: 5G is vanaf nu echt 5G