Nederlandse managers willen AI-investeringen verhogen

Nederlandse managers willen AI-investeringen verhogen

Nederlandse managers hebben veel vertrouwen in kunstmatige intelligentie, blijkt uit een onderzoek. Zo geeft 78% van de managers aan dat AI zal helpen bij het oplossen van hun zakelijke uitdagingen. Verder wil 85% van plan om hun investeringen in AI en automatisering in de nabije toekomst te verhogen.

Volgens de C-Level Insights-enquête van softwareontwikkelaar Klippa is kunstmatige intelligentie al bekend op terreinen als bedrijfsprocesautomatisering, verhogen van productiviteit en  vermindering van kosten. Managers beschouwen automatisering nu ook als een go-to oplossing voor de aanhoudende wereldwijde arbeidscrisis.

De strijd om geschoolde werknemers zien ze als de belangrijkste huidige uitdaging voor bijna een derde (31%). Mogelijk is dit de reden dat bijna twintig procent van het topmanagement van plan is de investering in AI te verdubbelen, terwijl nog eens 21% overweegt om de investeringen met een percentage tussen de 40 en 80 procent te verhogen. Tel daar de meer strategische verhogingen van 10-20 procent (14% van de respondenten) en 20-40 procent (33% ) bij op en de cijfers wijzen op een sterke toekomstige groei van de AI-sector in Nederland.

Uitdagingen bij investeringen

De enquête toont aan dat managers onder de 39 meer vertrouwen hebben in AI (84%) dan degenen boven de 50 (71%). Ook de bereidheid om te investeren in AI is hoger bij jongere leidinggevenden (94%) dan bij oudere leeftijdsgroepen (79%).

Ondanks het hoge vertrouwen zijn er ook uitdagingen. Bijna een derde (29%) van de Nederlandse managers aarzelt om meer te investeren in AI vanwege een gebrek aan tijd en personeel. Dit onderstreept het tekort aan geschoold personeel. Andere barrières zijn de initiële kosten van automatisering (24%), zorgen over de volwassenheid van de technologie (16%), het gebrek aan interne expertise (9%) en interne weerstand tegen nieuwe technologieën (6%).

Lees ook:
  • Elsevier introduceert Scopus AI voor navigatie in wetenschappelijk onderzoek
  • Zet jij al psychologie in om de cyberveiligheid te verbeteren?