Onderzoek Digitale Mobiliteit: digitale werkplek te weinig ingezet tegen filedruk

Onderzoek Digitale Mobiliteit: digitale werkplek te weinig ingezet tegen filedruk

Terwijl de digitale flexwerkplek in populariteit groeit maken te weinig bedrijven gebruik van het potentieel die dat biedt. Uit het onderzoek Digitale Mobiliteit blijkt bijvoorbeeld dat slechts 31% van het Nederlandse bedrijfsleven serieus beleid maakt van de mogelijkheid voor werknemers om de filedruk te verlagen door minder kilometers te maken.

Uit het onderzoek dat is opgezet door Fleet Profile, Dutch Connect en Computer Profile blijkt verder dat bijna 40% van de bedrijven ook geen uitgewerkt beleid heeft voor werken op afstand. De monitor is uitgezet bij 6000 beslissers van Nederlandse organisaties. De resultaten zijn dan ook relevant voor de Nederlandse situatie.

 

Toename tablets

Wel is het zo dat een groeiend deel van het Nederlandse bedrijfsleven werken op afstand geheel of gedeeltelijk toestaat. Er is bijvoorbeeld een toename in de aanschaf van tablets en smartphones voor zakelijke doeleinden. Het gebruik van desktops en laptops neemt daarbij juist af. Zo wordt er bij 81 procent van de bedrijven gebruikgemaakt van laptops tegen 90 procent in 2011.

 

Beveiliging

Het onderzoek toont daarnaast ook aan de digitale werkplek wel steeds beter wordt gefaciliteerd. Veel bedrijven en overheden slaan de beveiliging niet over. Vooral het gebruik van  oplossingen voor mobile device management (MDM) neemt toe.

De overheid loopt daarbij duidelijk voorop. 53 procent van alle overheidsinstanties met meer dan 50 medewerkers heeft een MDM-toepassing. Gemiddeld is de adoptie 27 procent, waarbij dat in 2016 nog slechts 16 procent was.

“Onze databases bevatten veel gegevens over de ICT-markt en de zakelijke mobiliteitsmarkt”, vertelt Michiel Alkemade, directeur van Computer Profile en Fleet Profile. “Door deze data te combineren en te analyseren kunnen we vragen beantwoorden zoals: kan een conference call een fysieke vergadering vervangen? Ons onderzoek laat zien dat er met name op het gebied van de bedrijfscultuur nog heel veel werk te verrichten is, want met adoptie van de digitale middelen en de Cloud gaat het juist heel goed. Toch kunnen we ook trots zijn op het gegeven dat bij 94 procent van de Nederlandse bedrijven een vorm van werken op afstand wel is toegestaan. Daarmee lopen we wereldwijd voorop.”