Uit recent onderzoek¹ van Fujitsu blijkt dat oudere generaties op de werkvloer Generative AI (GenAI) vaker gebruiken tijdens hun werkdag dan hun jongste collega’s. Het onderzoek, getiteld ‘GenAI at Work’, ondervroeg 3700 werknemers uit verschillende functies binnen Europese organisaties. Daar kwamen verrassende resultaten uit.
GenAI
In tegenstelling tot wat men zou verwachten, zijn oudere generaties veelvuldig gebruikers van GenAI-technologie. Zo geeft 20 procent van de ondervraagden tussen 43 en 58 jaar aan dat zij GenAI meerdere keren per dag gebruiken. Dit percentage ligt bij 18- tot 26-jarigen (Gen Z) aanzienlijk lager, namelijk slechts negen procent. Zelfs onder 59-plussers is het gebruik van GenAI aanzienlijk hoger dan bij de jongste generaties. Dit betekent echter niet dat jongere werknemers de technologie links laten liggen. De helft van de Gen Z-respondenten geeft namelijk aan GenAI meerdere keren per week te gebruiken.
Ook geografisch gezien zijn er verschillen in het gebruik van GenAI binnen Europa. In België gebruikt 32 procent van de ondervraagden de technologie dagelijks, een cijfer dat vergelijkbaar is met Nederland (29 procent). Spanje en Ierland steken hier echter bovenuit met respectievelijk 50 procent en 49 procent van de werknemers die dagelijks GenAI inzetten.
GenAI wint terrein
Het onderzoek laat ook zien dat de meerderheid van de Europese werknemers (83 procent) GenAI als een waardevolle ondersteuning in hun werk beschouwt. Bedrijven die willen slagen in de ‘war for talent’ doen er goed aan om deze technologieën te omarmen, want 82 procent van de respondenten staat positief tegenover het gebruik van GenAI op de werkvloer.
Ondanks dat training belangrijk blijft, vindt 81 procent van de ondervraagden dat GenAI-tools intuïtief genoeg zijn om direct mee te werken. Daarnaast hebben de meeste bedrijven (81 procent) een team dat toeziet op het naleven van GenAI-richtlijnen. Driekwart van de organisaties heeft een beleid om bedrijfsgegevens veilig te gebruiken voor het trainen van GenAI-systemen.
Productiviteitswinst
Een van de belangrijkste redenen voor de snelle adoptie van GenAI is de productiviteitswinst. Gemiddeld bespaart GenAI werknemers 4,75 uur per week, waardoor teams efficiënter en creatiever worden. Voor velen betekent dit dat ze meer tijd kunnen besteden aan andere taken, met een betere werkoutput als gevolg.
¹Het onderzoek werd uitgevoerd in april 2024 door Coleman Parkes in opdracht van Fujitsu, met 3700 respondenten uit negen Europese landen.