3min Ondernemen

Rewe opent grootste kassaloze supermarkt van Europa

Rewe opent grootste kassaloze supermarkt van Europa

Retaildeskundige Cor Molenaar gelooft er niet in en bij de kassaloze supermarkt van Aldi in Utrecht loopt het bepaald niet storm. De Duitse supermarktketen Rewe laat zich niet ontmoedigden en opent een grote winkel in Hamburg. Waar overigens nog wel één kassa te vinden is.

De Duitse supermarktketen Rewe heeft na een testfase zijn grootste kassavrije winkel geopend in Hamburg. De nieuwe Pick&Go-supermarkt ligt in de wijk Hoheluft. In dit stadsdeel wonen vooral beterverdienende mensen en de werkoosheid is er bijzonder laag. De winkel zet volgens Rewe “nieuwe normen’ op het gebied van technologische complexiteit en klantenservice.”

Vier betaalvormen

Klanten kunnen op vier manieren hun aankopen betalen: zonder kassa via Pick&Go met behulp van de app, door te scannen en te betalen bij een terminal, via computervisie ondersteuning of (toch nog) klassiek bij een kassa.

Met een verkoopoppervlak van meer dan 1.200 vierkante meter en een assortiment van ongeveer 20.000 artikelen is de nieuwe Rewe supermarkt de grootste in Europa die is uitgerust met Computer Vision technologie, ontwikkeld door het bedrijf Trigo.

Trigo richt zich op kunstmatige intelligentie en werkt ook samen met ketens als Netto, Auchan, Aldi en Tesco. 

475 camera’s

Ook de Duitse keten Aldi maakt gebruik van Computer Vision. Het systeem werkt met 475 camera’s die aan het plafond van de supermarkt hangen. Samen met sensoren in de schappen volgen zij iedere beweging van de klant en registreren ze wat die in het winkelmandje legt. Via de app, die is gekoppeld aan een creditcard, schrijft de supermarkt het geld automatisch af van je rekening als je de deur uitloopt met je boodschappen. Kassa’s zijn daarbij dus overbodig.

De feestelijke opening van een kassaloze Aldi in Utrecht kende echter opstartproblemen. Klanten hadden vooral moeite met het verplichte gebruik van de app. In de maanden na de opening bleef het stil. Vaak was er niemand in de supermarkt te bekennen.

Aanpassingen in Utrecht

Hoewel de kassaloze Aldi is gevestigd op de Lange Viestraat, één van de drukste locaties van Utrecht was er vaak geen klant in de winkel te bekennen. ,”De klanten stroomden niet binnen”, constateerde Aldi communicatiemanager Sietske van der Kleij in dagblad de Stentor. Eerder dit jaar werden de betaalmogelijkheden uitgebreid met Google Pay, Apple Pay en de mogelijkheid te betalen bij een betaalzuil – toch een soort kassa, maar onbemand,.

Forse investeringen

Retaildeskundige en hoogleraar Cor Molenaar noemde de technologie in de Stentor mooi, maar vroeg zich af welk probleem Aldi oplost. “Het is een behoorlijke investering en steeds meer mensen laten hun boodschappen thuisbezorgen. Ik vind de barrières te groot voor een grotere uitrol van dit concept.”

Zijn collega retaildeskundige Erik Hemmes zag daarentegen wél brood in het futuristische concept, zegt hij desgevraagd. Hij omschreef het als de opvolger van de zelfscan. ,”Je hebt al consumenten die zeggen: ‘Ik ga niet meer naar een supermarkt waar ze geen zelfscan hebben’. En nu kijken we naar de volgende ontwikkeling: gewoon naar buiten lopen, terwijl de winkel het geld automatisch van je rekening haalt,” citeert de Stentor.