Het Rijk wil de uitgangspositie van Nederland in digitalisering en innovatie uitbouwen. In de komende twee jaar komt er daarom 40 miljoen euro bij in dit budget. Dat maakte minister Kamp van Economische Zaken (EZ) bekend tijdens de ondertekening van de innovatiecontracten voor 2016 en 2017. Ze hebben een totale waarde van 4,2 miljard euro. Het bedrijfsleven is daarin goed voor 2,2 miljard euro.
Kamp lijkt geïnspireerd door de pas gepubliceerde ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld . Op de jaarlijkse lijst van het World Economic Forum (WEF) is Nederland gestegen van de achtste naar de vijfde plaats. Volgens Kamp heeft ons land die sterke notering mede te danken aan een sterke ICT-infrastructuur. Om concurrerend te blijven, is volgens de minister vooral ICT onmisbaar geworden.
Het geld komt van het ministerie van EZ, goed voor 7 miljoen, TNO die 12 miljoen bijdraagt en nog 20 miljoen van de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, van het ministerie van OCW.
De instellingen willen het geld samen met bedrijven en onderwijsinstellingen vooral gebruiken voor innovatie in vooral cyber security en big data. Hiervoor is inmiddels een consortium opgericht.
Vooral analyse van grote datasets in de energie, zorg, veiligheid en smart industry staan op de agenda. Verder moet er geld naar het opleiden van ICT-specialisten in cyber security en big data.
Volgens Kamp is de kabinetsdoelstelling dat er in 2015 500 miljoen euro omgaat in publiek-private projecten, waarvan 40% private gelden, inmiddels gehaald. Hij verwacht dat dit patroon de komende jaren zal doorzetten.