Samenwerking essentieel voor succes AI in nutsbedrijven 

Samenwerking essentieel voor succes AI in nutsbedrijven 

AI speelt een cruciale rol in de digitale transformatie van nutsbedrijven. Toch heeft pas 20 procent hun digitale transformatie op orde.

Dat blijkt uit onderzoek van IFS. Maar liefst 82 procent van de respondenten in dat onderzoek erkent de essentiële rol van AI in hun strategieën. Maar er is verdeeldheid over wie hiervoor verantwoordelijk moet zijn. De CFO, zegt 22 procent, maar hetzelfde percentage wijst daarvoor juist de CTO aan.

De nutsbedrijven hebben te kampen met gebrek aan duidelijkheid over de benodigde middelen en vaardigheden (zegt 25%) en aan consensus over prioriteiten van het leiderschap (volgens 23%). Verder vindt zeker 84 procent van de organisaties data-analyse belangrijk voor hun digitale transformatie, maar om dat te realiseren moeten de nutsbedrijven flinke obstakels overwinnen. De grootste is wel het onvermogen om de waarde van investeringen nauwkeurig te meten (32%).

Asset management is volgens een groot deel van de respondenten van essentieel belang  om goede diensten en nieuwe diensten te kunnen leveren. Daarbij benadrukt 36 procent het belang hiervan voor betrouwbare en efficiënte servicelevering.

End of Life

Dat laatste wordt steeds nijpender, want veel infrastructuur van nutsbedrijven is verouderd. Onderdelen van het elektriciteitsnet zijn vaak al ver voorbij hun oorspronkelijke levensduur en opereren onder zwaardere omstandigheden dan waarvoor ze zijn ontworpen. De overgang naar hernieuwbare energie en gedistribueerde energiebronnen draagt verder bij aan deze complexiteit. Er moet dus snel een oplossing komen en die lijkt te liggen in versnelde digitale transformatie.

Daarbij komt ook dat duurzaamheid een topprioriteit is voor nutsbedrijven. Zo is 46 procent van de respondenten momenteel bezig met duurzaamheidsplannen, maar slechts 31 procent heeft de eerste mijlpalen bereikt. De belangrijkste strategieën zijn het verbeteren van de efficiëntie van assets (43%) en investeren in energie-efficiënte assets (42%).

Een allesomvattende aanpak waarbij je AI en duurzaamheid laat samenvloeien in een beleid lijkt volgens het onderzoek een uitweg uit de misère te bieden.

Tip: